Άγκυρα: Η Βρετανία αποσύρει το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας

Κόσμος


Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποσύρει όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες πριν τις συνομιλίες που θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Αισθάνθηκα ότι έχουν γίνει τα θετικά βήματα που είχαν υποσχεθεί νωρίτερα και έχουν εφαρμοστεί και αρθεί, ειδικά όσον αφορά ορισμένους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην Τουρκία», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB).

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι το Λονδίνο άρει την απαγόρευση, καθώς οι επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων εντείνονται εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Τσαβούσογλου είχε επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι ο Καναδάς στοχεύει επίσης να χαλαρώσει το εμπάργκο του.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα ξαναρχίσει τις εξαγωγές, αλλά είπε ότι οι νέες άδειες εξαγωγής θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση. Είχε σταματήσει τις εξαγωγές προς την Τουρκία μετά τη στρατιωτική της επιχείρηση για να εκκαθαρίσει τη βόρεια Συρία από την τρομοκρατική οργάνωση PKK, το 2019.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσει τουρκικής κατασκευής οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας είχε χαρακτηρίσει «αλλαγή του παιχνιδιού».

Τα εξαρτήματα υπό το εμπάργκο περιελάμβαναν συστήματα κάμερας για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που κατασκευάζονται από την Baykar. Οι άδειες εξαγωγών ανεστάλησαν το 2019 κατά τη διάρκεια τουρκικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Συρία. Οι περιορισμοί στη συνέχεια χαλαρώθηκαν αλλά επιβλήθηκαν εκ νέου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Καραμπάχ.

Πηγή: Daily SabahSkai News