Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου, 2022

Αλλάζει εντελώς όψη και χρήση ο παλαιός σταθμός του ΟΣΕ στην Κόρινθο

Πολιτική


16.000 τ.μ στην Κόρινθο αλλάζουν εντελώς και ο παλαιός σταθμός του ΟΣΕ, θα μετατραπεί σε πολυχώρο ψυχαγωγίας και αναψυχής σε ένα έργο ανάπλασης αξίας σχεδόν 1 εκατ. Ευρώ.

Σε λίγες εβδομάδες από σήμερα ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης στον Παλαιό Σταθμό του ΟΣΕ στην Κόρινθο. Η σύμβαση έργου υπεγράφη σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 από τον Δήμαρχο Κορινθίων κ.Βασίλη Νανόπουλο.

«Το έργο της ανάπλασης του σταθμού προσφέρει στους κορίνθιους και στους επισκέπτες έναν χώρο αναψυχής, άθλησης και ξεκούρασης, έναν χώρο ασφαλή, περιβαλλοντικά και αισθητικά αναβαθμισμένο, όπως αρμόζει στην πρωτεύουσα Κόρινθο και στην είσοδο της. Προτεραιότητα μου είναι η Κόρινθος να στραφεί στη θάλασσα και εργάζομαι, όπως και οι συνεργάτες μου, για το στόχο αυτό» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορινθίων

Η περιοχή του έργου, βρίσκεται στην ανατολική ζώνη της πόλης της Κορίνθου (σιδηροδρομικός σταθμός ΟΣΕ Κορίνθου, ο οποίος βρίσκεται εντός του παλαιού σχεδίου πόλεως και σήμερα είναι ανενεργός) και καλύπτει μια έκταση περίπου 16.000,00 τ.μ και αποτελεί σημαντικό ανοιχτό χώρο μπροστά από το παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό. Ο χώρος αυτός πρόκειται να αποτελέσει, μετά την ολοκλήρωση των έργων, χώρο ανάπαυσης και αναψυχής μέσω μιας ήπιας και ευχάριστης διαδρομής, τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής.

Στόχος του έργου στην Κόρινθο είναι, η εν λόγω περιοχή να μην αποτελεί πλέον χώρο απομόνωσης και εστία ρύπων αλλά να ενταχθεί αισθητικά και λειτουργικά στην πόλη, προσδίδοντας την αναγκαία προστιθέμενη αξία σε αυτήν, κατά συνέπεια λοιπόν και στους δημότες της, συνδέοντας το κέντρο της με τις δύο πυκνοκατοικημένες και ιστορικές συνοικίες της, την Ιωνία και την Αγία Άννα.

Για το σκοπό αυτό πρόκειται να δημιουργηθούν:

 • Στο δυτικό τμήμα του έργου, Παιδική Χαρά με δάπεδο ασφαλείας και σύγχρονο εξοπλισμό, που θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας.
 • Χώρος με Όργανα Γυμναστικής για εκγύμναση ενηλίκων.
 • Κοινόχρηστοι χώροι χαλάρωσης και ξεκούρασης, με δρόμους περιπάτου και αναψυχής για τους επισκέπτες-περιπατητές του χώρου, με παγκάκια ανάπαυσης ανά κοντινά διαστήματα. Στον χώρο αυτό τοποθετούνται στέγαστρα (πέργκολες) για να υπάρξει σκίαση, πέραν του φυσικού που προσφέρει η ψηλή φύτευση.
 • Ποδηλατόδρομοι που για διέρχονται μέσα από τον χώρο ανάπλασης και θα οδηγούν-ενώνονται με τον υπάρχοντα ποδηλατόδρομο στο παραλιακό μέτωπο στην Κόρινθο αλλά και της μελλοντικής ανάπλασης μετώπου Κορίνθου-Λουτρακίου. Επίσης θα ενώνεται με τον μελλοντικό ποδηλατόδρομο, που σχεδιάζεται με την ανάπλαση του χώρου των παραχωρημένων σιδηροδρομικών γραμμών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 • Χώροι στάθμευσης απλών και ηλεκτρικών ποδηλάτων.
 • Στο εσωτερικό της περιοχής μελέτης, οι διάδρομοι κίνησης θα είναι διαστρωμένοι με σταθεροποιημένο χωμάτινο δάπεδο.
 • Στην εν λόγω περιοχή θα τοποθετηθούν καθιστικά (παγκάκια) και κατάλληλος λοιπός αστικός εξοπλισμός.
 • Κυλικείο με αύλειο χώρο καλυμμένο με στέγαστρα (με πέργκολες), για την παραμονή των συνοδών των μικρών παιδιών. Ο αύλιος χώρος του κυλικείου θα είναι επιστρωμένος κατά τμήματα με κυβόλιθους (ψυχρά υλικά).
 • Αποξήλωση των υφιστάμενων πλακών πεζοδρομίων και αντικατάσταση με νέες, μπροστά από το κτίριο του ΟΣΕ.
 • Μουσείο τραίνου, με τρία βαγόνια και μία ατμάμαξα του 1895, που παραχωρείται για το σκοπό αυτό από τον ΟΣΕ, σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο και φωτιζόμενο το βράδυ, δυνητικά επισκέψιμο από νηπιαγωγεία, σχολεία, συλλόγους κλπ.
 • Ενίσχυση του πρασίνου (ψηλή φύτευση, θάμνοι, χλοοτάπητες κλπ) και χρήση του στο σχεδιασμό του χώρου. Τέλος, το στοιχείο της βλάστησης χρησιμοποιείται έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες μικροκλιματικές και αισθητικές προϋποθέσεις για ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον.
 • Αντικατάσταση ιστών και φωτιστικών σωμάτων με νέα (χαμηλής κατανάλωσης και σύγχρονης τεχνολογίας led), για την ανάδειξη του χώρου και την ασφαλή παραμονή του σε αυτόν.
 • Ανάπλαση της σημερινής αποβάθρας (τσιμεντένιας ράμπας) και μετατροπή της σε υπαίθριο εκθεσιακό χώρο (εικαστικά κ.α.) για συλλόγους, φορείς, ιδιώτες κλπ.
 • Όλη η διαδρομή της περιοχής δίπλα στην Λ. Αθηνών θα φυτευτεί με χαμηλού ύψους καλαίσθητους θάμνους (που δεν θα κρύβουν την οπτική προς την θάλασσα) και θα κατασκευαστούν τρείς (3) ράμπες πρόσβασης για ΑΜΕΑ (+1 επιπλέον ράμπα εισόδου από την οδό Δημοκρατίας), καθώς επίσης θα τοποθετηθεί καλαίσθητο κιγκλίδωμα οριοθέτησης (αποτροπής εισόδου ή στάθμευσης οχημάτων κλπ) και προπαντός ασφαλείας για τα παιδιά και γενικά τους περιπατητές), καθ΄ όλη την διαδρομή της Λ. Αθηνών.
 • Μικρά τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα για την απορροή των όμβριων υδάτων.in.gr