Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, 2022

Αναστασιάδης: Υπάρχει μια εξίσωση απαράδεκτη στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Πολιτική


Η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει το ανάλογο διάβημα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα σημαντικά κενά καθώς και για μια «απαράδεκτη εξίσωση» που υπάρχουν στις εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Δεν πρέπει να παρασυρθούμε στα όσα ενδεχόμενα είναι οι επιδιώξεις της Αγκυρας, δηλαδή στην όξυνση του κλίματος, είπε χθες Τρίτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (φωτογραφία, αρχείου, επάνω, από Eurokinissi), υπογραμμίζοντας ότι Κύπρος και Ελλάδας βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό.

«Απαράδεκτη εξίσωση»

Ερωτηθείς πόσο ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από τις εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχουν σημαντικά κενά, υπάρχει μια εξίσωση απαράδεκτη και βεβαίως ετοιμάζεται το ανάλογο διάβημα, τόσο προς τον ΓΓ όσο και προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Δείτε ακόμα – Μήνυμα Αναστασιάδη σε ΟΗΕ για το διορισμό απεσταλμένου: Να ενεργεί σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, στην πρεσβεία της χώρας, στη Λευκωσία, και κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί προσάρτησης των κατεχομένων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «παρακολουθούμε το κάθε τι με ψυχραιμία και η ενημέρωση που έχουμε δεν νομίζω ότι θα πρέπει να εντείνει τις φημολογίες. Πέραν τούτου, τηρούμε μια στάση με την Ελλάδα που αρμόζει σε ευρωπαϊκά κράτη που δεν έχουν αναθεωρητικές επιδιώξεις και αντιλήψεις όπως κάποιοι άλλοι».

Ερωτηθείς πόσο ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από τις εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχουν σημαντικά κενά, υπάρχει μια εξίσωση απαράδεκτη και βεβαίως ετοιμάζεται το ανάλογο διάβημα, τόσο προς τον ΓΓ όσο και προς τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Υπερβάλουν όσον αφορά τον ζήλο»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκική προκλητικότητα συνεχώς εντείνεται, ο πρόεδρος είπε ότι «τα παρακολουθούμε. Από τη μια παρουσιάζουν μια προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης και των συμμάχων της να υπερβάλουν όσον αφορά τον ζήλο για να προβάλουν την αναθεωρητική πολιτική τους, αλλά την ίδια ώρα γίνονται τα ανάλογα διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση, προς κάθε σύμμαχο και ιδιαίτερα προς την ΕΕ.

Δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να παρασυρθούμε στα όσα ενδεχόμενα είναι οι επιδιώξεις της Αγκυρας, δηλαδή στην όξυνση του κλίματος, για να δικαιολογήσουν μια απαράδεκτη συμπεριφορά».

Σε απόλυτο συντονισμό με τον έλληνα πρωθυπουργό

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της αποστολής επιστολών από τον τουρκοκύπριο ηγέτη προς τον ΓΓ των ΗΕ, ο πρόεδρος είπε ότι «καθ΄υπαγόρευση ενεργεί ο άνθρωπος. Συνεπώς, ναι, θεωρώ ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι και για την αναστροφή της εικόνας που δημιούργησαν οι δικές μας πρωτοβουλίες μέσα από σημαντικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πραγματικά θα συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος που θα οδηγούσε, αν υιοθετούνταν, και στην επανέναρξη του διαλόγου».

Σε ερώτηση αν βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «βεβαιότατα, και σε απόλυτο συντονισμό».

Πηγή: philenews.comin.gr