Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου, 2022

Αχτσιόγλου για υποκλοπές: Η επίκληση του απόρρητου ισοδυναμεί με ψευδή κατάθεση

Πολιτική


«Η κυβέρνηση όχι απλώς παρανομεί αλλά επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παρανομίες της και αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα»

«Η κυβέρνηση πια φαίνεται πως δεν δεσμεύεται από κανένα Σύνταγμα και καμία δημοκρατική αρχή. Υπηρετεί μόνο τον νόμο της σιωπής και της συγκάλυψης», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στις υποκλοπές.

Ακύρωση της δυνατότητας ελέγχου της ΕΥΠ

Αναφορικά με τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και όσα αποκαλύπτουν τα ρεπορτάζ, η κα Αχτσιόγλου, μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5» τόνισε: «Πρώτον, πρόκειται για μία κατάφωρα αντισυνταγματική ενέργεια να επικαλούνται το απόρρητο αυτοί οι οποίοι προσέρχονται να εξεταστούν στην Επιτροπή. Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με ακύρωση της δυνατότητας ελέγχου της ΕΥΠ που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

  • Διαβάστε επίσης Υποκλοπές: Τι κατέθεσαν πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ – Συγκάλυψη καταγγέλει η αντιπολίτευση

»Δεύτερον, εδώ υπάρχουν και ποινικές ευθύνες που θα πρέπει να διερευνηθούν, διότι ο ίδιος ο κανονισμός της Βουλής απαγορεύει την επίκληση του απορρήτου σε κρατικούς λειτουργούς που πηγαίνουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να καταθέσουν. Αυτή η επίκληση του απορρήτου ισοδυναμεί με ψευδή κατάθεση. Τρίτον, καθημερινά εξελίσσεται μία γενικευμένη και συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων από την κυβέρνηση».

Επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παρανομίες της

Συγχρόνως, πρόσθεσε, «η κυβέρνηση όχι απλώς παρανομεί αλλά επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παρανομίες της και αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο κ. Μητσοτάκης στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και στη Βουλή υποστήριξε εξαιρετικά επικίνδυνες θέσεις για τη δημοκρατία. Είπε ότι κανείς δεν εξαιρείται, ότι εν δυνάμει δηλαδή όλοι οι πολίτες και όλα τα πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνται, χρησιμοποιώντας μία εντελώς απλουστευτική θέση περί της ισότητας.

»Το δεύτερο είναι η επίκληση του εσωτερικού εχθρού, ότι όποιος επιχειρεί να διαλευκάνει μία υπόθεση παραβίασης της δημοκρατίας εξυπηρετεί αλλότριες δυνάμεις. Το τρίτο ζήτημα αφορά τη θέση ότι η ΕΥΠ είναι ένας μηχανισμός ο οποίος λειτουργεί ανεξέλεγκτα χωρίς να ενημερώνει κανέναν. Πέραν του ότι αυτό είναι απολύτως ψευδές είναι και άκρως επικίνδυνο, διότι νομιμοποιεί τη λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού».

Η σιωπή δεν δικαιολογείται

Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε, παράλληλα, ότι «είναι ευθύνη κάθε υπουργού και πολιτικού της ΝΔ να πάρει ξεκάθαρη θέση, η σιωπή δεν δικαιολογείται. Προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι ένα μεγάλο μέρος της δεξιάς παράταξης καταδέχεται να στοιβάζεται πίσω από αυτή τη δυσώδη υπόθεση που έχει προφανή πρωτεργάτη τον κ. Μητσοτάκη».

Για το ζήτημα της ακρίβειας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση επιμένει να μην παρεμβαίνει στη ρίζα του προβλήματος, στο χρηματιστήριο ενέργειας, στην αισχροκέρδεια που καταφανώς υπάρχει και στα υπερκέρδη που σωρεύονται, τα αφήνει ανεξέλεγκτα να διαιωνίζονται και επιδοτεί τους παραγωγούς ενέργειας με χρήματα από τους πολλαπλάσιους φόρους των πολιτών λόγω της ακρίβειας, χωρίς να μειώνονται οι λογαριασμοί. Έχουμε μία διπλή λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών αντί να μπει πλαφόν στις τιμές και να φορολογηθούν σοβαρά τα υπερκέρδη που δεν θα έπρεπε να έχουν σωρευθεί».in.gr