Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Βρετανία: Δεν παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών – Η διεθνή συγκυρία «φταίει» για το χάος στις αγορές

Οικονομία


Η λίρα υποχώρησε χθες σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ενώ το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στα ύψη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Κουάζι Κουάρτενγκ, δεν παραιτείται και δεν θα υπάρξει ανατροπή στην οικονομική πολιτική που εξήγγειλε, ανέφερε πηγή του υπουργείου, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε το Sky News.

Οι φοροαπαλλαγές που ανακοίνωσε ο Κουάρτενγκ την περασμένη εβδομάδα, μαζί με το σχέδιο επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας, που θα χρηματοδοτηθούν όλα από τον τεράστιο δανεισμό του κράτους, πυροδότησαν χάος στις χρηματοοικονομικές αγορές. Η λίρα υποχώρησε χθες σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ενώ το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στα ύψη.

Διαβάστε επίσης: Τριγμούς σε στερλίνα και ομόλογα έφερε η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας

Η Λιζ Τρας στηρίζει τον Κουάρτενγκ

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian ανέφερε επίσης ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας στηρίζει τον Κουάρτενγκ, παρά τις πιέσεις που δέχεται ο υπουργός να παραιτηθεί.

Ο Άντριου Γκριφιθ, υπουργός που είναι αρμόδιος για τον χρηματοοικονομικό τομέα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για την αναταραχή στις αγορές.

Όταν ρωτήθηκε αν αναλαμβάνει την ευθύνη για όσα συμβαίνουν, απάντησε: «Όχι, γνωρίζουμε και οι δύο ότι βλέπουμε τις επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία να πέφτουν σε πράγματα όπως το κόστος της ενέργειας (…) Και αυτό επηρεάζει όλες τις μεγάλες οικονομίες και, σε κάθε μεγάλη οικονομία, βλέπετε τα επιτόκια να αυξάνονται επίσης».

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση σκοπεύει να τροποποιήσει κάποιο από τα σχέδια που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, απάντησε ότι «πιστεύουμε ότι είναι τα σωστά, γιατί αυτά τα σχέδια καθιστούν ανταγωνιστική την οικονομία μας».

Πυροσβεστική επέμβαση από την Τράπεζα της Αγγλίας

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας προσπάθησε να κατευνάσει την καταιγίδα που έχει ξεσπάσει στη βρετανική αγορά ομολόγων, ανακοινώνοντας ότι θα αγοράσει όσο κρατικό χρέος χρειάζεται, για να αποκαταστήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι διατηρεί τον στόχο της για μείωση των ομολόγων ύψους 838 δισεκ. λιρών που διακρατά κατά 80 δισ. λίρες την επόμενη χρονιά, αλλά θα αναβάλει την έναρξη των πωλήσεων – που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα – λόγω των συνθηκών στην αγορά.

Ο Κουάρτενγκ είχε συνάντηση με στελέχη επενδυτικών τραπεζών, στα οποία δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία και ότι ο ίδιος εργάζεται στενά με την Τράπεζα της Αγγλίας και τους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τον προϋπολογισμό, ενόψει της παρουσίασης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου του, στις 23 Νοεμβρίου.in.gr