Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου, 2022

Γιάνης Βαρουφάκης: «Να δυναμώσουμε το ΜέΡΑ25 μέσα κι έξω από την Βουλή – Να προετοιμάσουμε τη ρήξη»

Πολιτική


Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματός του, αναφέρθηκε και στο θέμα των υποκλοπών, υποστηρίζοντας πως «ακόμα και να προκύψει μια κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να δεχθεί τον κ. Μητσοτάκη για πρωθυπουργό πια».

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 για την επισκόπηση της πολιτικής συγκυρίας, στο πλαίσιο της εισήγησης του γραμματέα του κόμματος, την κινηματική και προεκλογική στρατηγική και την παρουσία του ΜέΡΑ25 στη φετινή ΔΕΘ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην εισήγηση του προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ανέφερε πως «είμαστε για άλλη μία φορά ενώπιον ενός αποκεφαλισμού μνημονιακού πρωθυπουργού».

Διαβάστε επίσης: ΜέΡΑ25: «Να τελειώνουμε με την φαντασίωση ότι κάποιο αγοραίο μοντέλο για την ενέργεια θα λειτουργήσει υπέρ της κοινωνίας»

«Το ζήτημα των υποκλοπών είναι θέμα μεταδημοκρατίας»

«Είναι ξεκάθαρο ότι το πρότζεκτ της ολιγαρχίας να ξαναγίνει ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός – ενδεχομένως με κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – το ξέκοψε η ίδια η ολιγαρχία. Ακόμα και να προκύψει μια κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να δεχθεί τον κ. Μητσοτάκη για πρωθυπουργό πια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

«Το ζήτημα των υποκλοπών είναι θέμα μεταδημοκρατίας. Εμείς, ως ΜέΡΑ25, μιλούσαμε εξαρχής για την Ερντογανοποίηση και τον Εξορμπανισμό που συντελείται», σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης για την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε ακόμα στην σημαντική, όπως τόνισε, αλλαγή του διεθνούς καταμερισμού ισχύος, επισημαίνοντας ότι το Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων, που έχει προτείνει το ΜέΡΑ25 μαζί με το DiEM25 και την Προοδευτική Διεθνή τον περασμένο Μάιο, συνιστά ιστορική ανάγκη.

«Η ενίσχυση του ΜέΡΑ25 ανησυχεί το εγχώριο τροϊκανικό, ολιγαρχικό και νατοϊκό κατεστημένο»

«Έχουμε πλήρη επικυριαρχία των ΗΠΑ σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, με το ολιγαρχικό ζητούμενο πλέον στις επόμενες εκλογές να μην είναι απλώς μια κυβέρνηση του ‘Ναι σε όλα’ σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Παρίσι, αλλά και σε Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως αυτός είναι ο λόγος που «η ενίσχυση του ΜέΡΑ25 ανησυχεί το εγχώριο τροϊκανικό, ολιγαρχικό και νατοϊκό κατεστημένο».

Όσον αφορά στην οικονομία και την ακρίβεια, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε πως «η χρεοδουλοπαροικία βαθαίνει», όμως αυτή τη στιγμή τα λαϊκά στρώματα δεν βλέπουν τον μέχρι πρότινος εμφανή εικονικό δημοσιονομικό πνιγμό.

«Πνίγονται όμως στα σουπερμάρκετ από τις τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης και προσέθεσε: «Γι’ αυτό η ρήξη σήμερα είναι η μόνη απάντηση στην κρίση, στα προβλήματα του λαού, όπως αυτός τα καταλαβαίνει».

Ως παράδειγμα ανέφερε την κατάργηση της αγοράς ενέργειας, όχι απλώς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και την σύσταση ενός μηχανισμού που θα πατάσσει την αισχροκέρδεια στα σουπερμάρκετ, πράγματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν «άμεσα και μονομερώς», χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση ή άδεια από την ‘τρόικα’, όπως είπε, «όποιον μανδύα κι αν έχει αυτή σήμερα».

«Να προετοιμάσουμε την ρήξη που είναι απαραίτητη»

Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα των εκλογικών συνεργασιών, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου του κόμματος, που θέτει ένα πλαίσιο 7+1 πολιτικών τομών για μια προγραμματική συζήτηση με όποιον το επιθυμεί – μόνο όμως προεκλογικά, όχι μετεκλογικά – αφού τεθεί υπό την έγκριση της βάσης του κόμματος.

«Η Κεντρική μας Επιτροπή έχει ένα μεγάλο καθήκον: την εκτίμηση των πολιτικών εξελίξεων και την εκπόνηση μιας στιβαρής στρατηγικής και μιας έξυπνης τακτικής, για να προχωρήσουμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες στο δρόμο προς τις διπλές κάλπες», επισήμανε καταληκτικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Και σημείωσε πως «είναι στο χέρι μας να αδράξουμε την ευκαιρία και να δυναμώσουμε το ΜέΡΑ25 μέσα κι έξω από την Βουλή, για να προετοιμάσουμε την ρήξη που είναι απαραίτητη».in.gr