Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Δένδιας από Οδησσό: Να περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πολιτική


Ο Νίκος Δένδιας είχε επισκεφτεί τη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο Οδησσό στις αρχές Απριλίου.

Επίσκεψη στην Οδησσό της Ουκρανίας, δείχνοντας για ακόμη μια φορά, την έμπρακτη στήριξη στην Ομογένεια, πραγματοποίησε ο Νίκος Δένδιας.

Κατά την έναρξη της επίσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, με τους οποίους συζήτησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ομογένεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

  • Διαβάστε επίσης: Παρόμοιο με την πυρηνική βόμβα – «Ενα επικίνδυνο» ρωσικό όπλο στην Ουκρανία

Σε δήλωσή του, ο κ. Δένδιας δεσμεύτηκε να βοηθήσει ώστε και η Οδησσός να φθάσει πολύ σύντομα στο επίπεδο να περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νίκος Δένδιας είχε επισκεφτεί τη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο Οδησσό στις αρχές Απριλίου.

Η ανάρτηση του υπουργείου

«Κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Οδησσό, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων. Επαναλαμβάνοντας την αμέριστη στήριξη της, ο ΥΠΕΞ συζήτησε μαζί τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ομογένεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Η δήλωση του Νίκου Δένδια

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα ξανά στην Οδησσό. Καταρχήν για να συναντήσω τον Δήμαρχο, G. Trukhanov, και να μπορέσουμε να συζητήσουμε πώς θα συντονίσουμε την κοινή προσπάθεια ώστε το ιστορικό κέντρο της Οδησσού να γίνει πολιτιστικό μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Να δημιουργήσουμε έτσι μία ασπίδα πολιτισμού που θα προστατεύσει αυτό το ιστορικό κέντρο από τις συνέπειες του πολέμου.

Ένα κέντρο, το οποίο συνδέεται με την Ελλάδα, καταρχήν διότι εδώ ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση. Το κτίριο που ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση βρίσκεται εδώ, είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλά και στο κτίριο της Όπερας, όπου βρισκόμαστε τώρα, συνδεόμαστε με την Οδησσό. Είναι ένα κτίριο που κατασκευάστηκε επί δημαρχίας Γρηγορίου Μαρασλή, ενός Έλληνα ο οποίος έχει πολλαπλά ευεργετήσει και την Ελλάδα. Το Δημαρχείο στην πατρίδα μου, την Κέρκυρα, λέγεται Μαράσλειο.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, με τη βοήθεια και του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα μας διαθέσει δύο εμπειρογνώμονες, και με την εμπειρία που ήδη έχουμε από την επιτυχημένη προσπάθεια να κάνουμε την Κέρκυρα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να βοηθήσουμε ώστε και η Οδησσός να φθάσει πολύ σύντομα στο επίπεδο να περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Από εκεί και πέρα, είδα στελέχη της ελληνικής ομογένειας. Επίσης, Έλληνες οι οποίοι έφυγαν από τη Μαριούπολη και βρίσκονται εδώ.

Και θα ενημερωθώ σε λίγο από τον επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης Περιφέρειας Οδησσού για την ευρύτερη κατάσταση.

Επίσης, θα έχω την ευκαιρία να παραστώ στην υπογραφή μιας Συμφωνίας με τα Κρατικά Αρχεία της Οδησσού, όπου το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα συγχρηματοδοτήσει μια προσπάθεια ψηφιοποίησης του τμήματος των αρχείων που αφορούν την ελληνική παρουσία εδώ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ελλάδα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να προστατεύσει αφενός την ίδια την Οδησσό, αλλά και τα στοιχεία της δικής μας πολιτιστικής παρουσίας εδώ από τις συνέπειες του πολέμου».in.gr