Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Δένδιας: Είμαστε αντίθετοι στη χρήση βίας και απειλών για την επίλυση διαφορών

Πολιτική


«Αναπτύσσουμε με συνέπεια τις πολιτικές και τις δράσεις μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως την UNCLOS, η οποία αντικατοπτρίζει το διεθνές εθιμικό δίκαιο» επεσήμανε ο Δένδιας

Την προσήλωση της Ελλάδας στο Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και την αντίθεση της σε οποιαδήποτε χρήση βίας ή απειλής για την επίλυση θαλάσσιων διαφορών επανέλαβε την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε διαδικτυακή παρέμβαση του στο Συνέδριο για το Δίκαιο της Θάλασσας που διοργανώνουν η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Καστελλόριζο, ο Δένδιας έστειλε για μία ακόμα φορά μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών.

Διαβάστε επίσης: Δένδιας στη Βουλή: Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας το ευαγγέλιο της ελληνικής διπλωματίας

Μηνυμα στην Άγκυρα

Όπως είπε η Ελλάδα «είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών, όντας σταθερά προσηλωμένη στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών».

«Αναπτύσσουμε με συνέπεια τις πολιτικές και τις δράσεις μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως την UNCLOS, η οποία αντικατοπτρίζει το διεθνές εθιμικό δίκαιο» επεσήμανε ο Δένδιας.

Οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα

Ενώ αναφέρθηκε και στις Συμφωνίες Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών που έχει υπογράψει η χώρα με τους γείτονες της. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία με την Ιταλία υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2020 ενώ ακολούθησε τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου η Συμφωνία μερικής οριοθέτησης Ελλάδας – Αιγύπτου, τονίζοντας ότι και οι δύο «συνήφθησαν σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις της UNCLOS».

Ξεκαθάρισε δε ότι στόχος της Αθήνας είναι «να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα γενικότερα αλλά και ειδικότερα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε σθεναρός υποστηρικτής του Διεθνούς Δικαίου και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Καταβάλλουμε δε, κάθε δυνατή προσπάθεια για να προβάλουμε τα οφέλη μιας στάσης τήρησης του διεθνούς δικαίου στις διακρατικές σχέσεις, σύμφωνα με τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.



in.gr