Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Δίχως τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο – Ακόμα δύο υπερπτήσεις από F-16

Πολιτική


Άλλες δύο υπερπτήσεις από F-16 σε Αγαθονήσι και Ανθρωποφάγους – 166 υπερπτήσεις ενώ πέρυσι μόλις 48

Ακόμα μια προκλητική ενέργεια στο μακρύ κατάλογο των προκλήσεων πρόσθεσε σήμερα η Τουρκία, αυτή τη φορά από αέρος, καθώς δύο ζεύγη F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών.

Χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης

Συγκεκριμένα ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι στα 10.000, στις 14:33.

  • Διαβάστε επίσης Τραβάει το σκοινί η Τουρκία: Νέα μεταμεσονύχτια υπέρπτηση τουρκικού UAV στη νησίδα Γλάρος

Ένα λεπτό αργότερα δεύτερο ζεύγος τουρκικών μαχητικών πέταξε πάνω από τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων στα 17.000 πόδια.

Αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι την την Τρίτη και τα ξημερώματα της Τετάρτης καταγράφηκαν υπερπτήσεις από τουρκικά drones. Ειδικότερα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε τα ξημερώματα της Τετάρτης, στις 00:30, πάνω από τον Γλάρο Αγαθονησίου, στα 19.000 πόδια.

Το τουρκικό drone επίσης αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, από την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Τετραπλάσιες υπερπτήσεις από πέρσι

Για να γίνει αντιληπτή η κλιμάκωση της επιθετικότητας και των παραβιάσεων από τα τουρκικά αεροσκάφη αρκεί να αναφερθεί ότι πέρυσι όλη τη χρονιά είχαν καταγραφεί 48 υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά. Φέτος – κι ακόμη έχουμε Σεπτέμβριο – με τι σημερινές υπερπτήσεις ο αριθμός είναι τετραπλάσιος και έχει φτάσει τις 166!in.gr