Σάββατο, 01 Οκτωβρίου, 2022

Διασώζεται ιστορικός Νερόμυλος στην Κρήτη

Πολιτική


Ο εμβληματικός Νερόμυλος στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας αποκαθίσταται και θα επαναλειτουργήσει ως εκπαιδευτικό εργαστήριο, γεγονός που θα συντελέσει στην αναγέννηση της περιοχής μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021.

Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου, «Αποκατάσταση παραδοσιακού νερόμυλου και δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών στο Ίνι», από τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Δημήτρη Φραγκάκη και ο χρόνος αποκατάστασης του εμβληματικού για την περιοχή νερόμυλου μετράει αντίστροφα.

Το έργο, προϋπολογισμού μελέτης 241.500€, έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 12 μήνες και έχει ως στόχο την αξιοποίηση του παλιού Νερόμυλου, στην Κερά, ο οποίος αποτέλεσε ένα εμβληματικό έργο της αγροτικής οικονομίας του παρελθόντος και που σήμερα μπορεί,  να συμβάλλει ξανά στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, με όφελος για την τοπική κοινωνία.

Με την υλοποίηση του μάλιστα θα υπάρχει ενοποίηση του νερόμυλου με τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο (Ρωμαϊκή Κρήνη).

«Η αναστήλωση του Νερόμυλου και η ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής, με φόντο το μαγευτικό τοπίο της Κεράς στο μικρό φράγμα του Ινίου, συντηρούν την ελπίδα ότι δεν θα ερημώσει ο τόπος, ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021, που έπληξε το Ίνι και την ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην υπογραφή της σύμβασης.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τίτος Κοκολάκης δήλωσε: «Είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, η αξιοποίηση του Νερόμυλου που θέλουμε να επαναλειτουργήσει σαν εκπαιδευτικό εργαστήρι και να δώσει ανάπτυξη στην περιοχή μας».

«Υπάρχει ανάγκη για δημόσιες παρεμβάσεις όπως το συγκεκριμένο έργο, που μπορούν να συντελέσουν στο να γίνει η περιοχή μας, ένας ελκυστικός τόπος διαμονής και εργασίας», ανέφερε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ινίου Νεκτάριος Κοκολάκης».in.gr