Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

ΕΕ: Το «Κατσικάκι Λήμνου» γίνεται ΠΓΕ

Οικονομία


Η νέα αυτή ονμασία έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των 1.601 γεωργικών προϊόντων που ήδη προστατεύονται.

Στην λίστα των προϊόντων προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) πρόσθεσε σήμερα η Κομισιόν το «Κατσικάκι Λήμνου».

Το «Κατσικάκι Λήμνου» παράγεται από ερίφια γεννημένα στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο. Διαθέτει ευχάριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής των εριφίων και στη διατροφή τους, η οποία βασίζεται κυρίως στην πλούσια βλάστηση των βοσκοτόπων των νησιών.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Στα ΠΓΕ και το αρνάκι Λήμνου

Το προϊόν «Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou» είναι σφάγιο εριφίων ηλικίας 60-90 ημερών, βάρους μεγαλύτερου από 8 kg. Το κρέας με την ονομασία «Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou» προέρχεται από σφάγια ζώων γεννημένων στις νήσους Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου) από ενήλικες αίγες παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στις νήσους αυτές, των οποίων η διατροφή βασίζεται στη χλωρίδα της σαφώς (νησιωτικής) οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Το κρέας «Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou» χαρακτηρίζεται ως τρυφερό, χυμώδες, με ευχάριστη οσμή και γεύση. Το χρώμα του κρέατος είναι κυρίως ερυθρό έως ελαφρώς αχνορόδινο, με τους ιστούς του να είναι ροδόχροες και το λίπος του να έχει καθαρό λευκό χρώμα.

Στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά συγκαταλέγεται, ακόμη, το ότι παρουσιάζει υποδόριο λίπος και ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα. Η στρώση λίπους είναι γενναιόδωρη, χαρακτηριστικό που καθιστά το προϊόν τρυφερό και γευστικό.

Η νέα αυτή ονμασία έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των 1.601 γεωργικών προϊόντων που ήδη προστατεύονται.in.gr