Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Ελέγχουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα χωριά των Τρικάλων

Πολιτική


Στα Τρίκαλα μετράνε την Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κεραίες τηλεόρασης, ραδιοφώνου, κινητών, wifi (ασύρματο δίκτυο), μετεωρολογικούς δορυφόρους (γεωστατικοί), καθώς και από άλλες πηγές ακτινοβολίας.

Την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μετράνε στα Τρίκαλα με το πρόγραμμα να επεκτείνεται και στα χωριά του Δήμου προς ενίσχυση της βεβαιότητας για το μέγεθος της.

Η πρωτοβουλία του Δήμου ξεκίνησε ήδη από το 2019, με μετρήσεις σε δημόσιους χώρους και σχολεία των Τρικάλων.

Η πρωτοβουλία  πλέον επεκτείνεται στα χωριά του Δήμου, με πρώτο αυτό των Μεγάλων Καλυβίων. Εκεί, στο πρώην Δημαρχείο, την Τρίτη 31 Μαΐου 2022, η Ομάδα Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων, συνεργαζόμενη με τον Δήμο, ξεκίνησε την καταμέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Αυτή η καταμέτρηση γίνεται με τη μία από τις δύο κινητές μονάδες (βαν) που διαθέτει ο Δήμος, μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), ήδη από το 2018.

Έτσι, από το 2019 ξεκίνησαν οι σχετικές μετρήσεις με το βαν και με τα αποτελέσματα να καταγράφονται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Παρατηρητήριου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ –  https://paratiritirioemf.eeae.gr/.) και στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων (www.trikalacity.gr, στην ενότητα ecopolis).

Πρόκειται για μετρήσεις σχετικά με την Ηλεκτρομαγνητική Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία.

Δηλαδή την ακτινοβολία από κεραίες τηλεόρασης, ραδιοφώνου, κινητών, wifi (ασύρματο δίκτυο), μετεωρολογικούς δορυφόρους (γεωστατικοί), καθώς και από άλλες πηγές ακτινοβολίας.

Στόχος της μέτρησης είναι, ο διαρκής έλεγχος της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Τα όρια αυτά καθορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία, ώστε οι πολίτες να έχουν άμεση και συνεχή ενημέρωση.

Μάλιστα η Ομάδα Εθελοντών διαθέτει επιστήμονες, οι οποίοι, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, ανέλαβε να λειτουργεί την κινητή μονάδα.

Αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι μετρήσεις στα Μ. Καλύβια, σε 10 ημέρες, θα πραγματοποιηθεί σχετική ημερίδα – συζήτηση στο χωριό, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι για τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Στη συνέχεια, οι κινητές μονάδες θα μετακινηθούν στα άλλα χωριά του Δήμου, συνεχίζοντας μια ακόμη δράση για την ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα δημόσιας υγείας.in.gr