Τρίτη, 04 Οκτωβρίου, 2022

Ερντογάν: Απειλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο – Τι επιδιώκει, πώς απαντά η Αθήνα

Πολιτική


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας με αναφορά στη Σμύρνη.

Σε νέες απειλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε χθες Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας, μάλιστα, αναφορά στη Σμύρνη. Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του χαρακτηριστικά είπε: «Έλληνες μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμα ότι: «Τα κατεχόμενα νησιά της Ελλάδας δεν μας δεσμεύουν. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται».

  • Διαβάστε επίσης: Τουρκία: «Ο Μητσοτάκης δεν ξέρει ότι τα νησιά δόθηκαν με όρο αποστρατιωτικοποίησης – Θα το μάθει…» λέει ο Ερντογάν

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος εκτόξευσε αυτές τις απειλές στο πλαίσιο μιας φαινομενικά άσχετης εκδήλωσης τεχνολογικού περιεχομένου, το TEKNOFEST 2022. Τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, όπως ήταν φυσικό, μετέδωσαν την ομιλία του με την κλιμάκωση της ρητορικής κατά της Ελλάδας.

Δείτε βίντεο

Η απάντηση της Αθήνας

«H Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών», αναφέρει με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ ενώ προανήγγειλε διπλωματικές ενέργειες απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας.

«Θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας μας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ως πυλώνας σταθερότητάς και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν

«Η ομιλία του Ερντογάν είχε στοιχεία αλυτρωτισμού. Με ευκολία εξισώνει την καταστροφή της Σμύρνης με το τι μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να κάνει σε κατοικημένα νησιά», λέει, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου.

Ο καθηγητής τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή «ειδικά στον αέρα, καθώς έχουμε παραβιάσεις καθημερινές από την πλευρά της Τουρκίας».

«Μπορεί να εκμεταλλευτούν και την παραμικρή χαραμάδα που η Αθήνα μπορεί να αφήσει». Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, η μεγαλύτερη ζημιά που κάνει ο Ερντογάν είναι το εθνικό αφήγημα ότι η Ελλάδα έχει κάτι που ανήκει στην Τουρκία, όπως υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Τουρκία έχει αποφασίσει να περάσει σε μια άλλη φάση τη διεθνοποίηση των ελληνοτουρκικών», καταλήγει.in.gr