Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

ΗΠΑ: Συνομιλούν με συμμάχους τους για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Οικονομία


Στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από την ενέργεια στοχεύουν τα μέτρα που συζητούν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, εξετάζοντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τον Καναδά και με άλλους συμμάχους τους για να περιορίσουν περαιτέρω τα ενεργειακά έσοδα της Μόσχας χωρίς να προκληθούν επιπτώσεις σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, δήλωσε χθες Δευτέρα η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

«Πλαφόν στις τιμές»

«Μιλάμε για πλαφόν στις τιμές ή εξαίρεση τιμών, (μέτρα) που θα ενίσχυαν τους πρόσφατους και προτεινόμενους ενεργειακούς περιορισμούς από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους, θα μείωναν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου και θα μείωναν τα έσοδα του (σ.σ. προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, επιτρέποντας ταυτόχρονα να διατεθούν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε η Γέλεν σε δημοσιογράφους στο Τορόντο.

«Πιστεύουμε ότι μια εξαίρεση τιμών είναι επίσης ένας σημαντικός τρόπος για να αποτραπούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις σε (νοικοκυριά με) χαμηλότερα εισοδήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος στα τρόφιμα και στην ενέργεια», πρόσθεσε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, έχοντας πλάι της την καναδή ομόλογό της Κρίστια Φρίλαντ.

Πηγή: ΑΠΕ και φωτογραφία αρχείου από το Reutersin.gr