Η Ολένα Ζελένσκα στον ΠΟΥ: Οι ρωσικές δυνάμεις προκάλεσαν αδιανόητη φρίκη

Κόσμος


Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα κατήγγειλε σήμερα, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την αδιανόητη «φρίκη» που προκάλεσαν οι ρωσικές δυνάμεις στη χώρα της, την ώρα που η Μόσχα από την πλευρά της έκανε λόγο για «πολιτικοποίηση» του ΠΟΥ.

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία «έδειξε μια φρίκη που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε» είπε η Ολένα Ζελένσκα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, στην οποία μετέχουν οι χώρες μέλη του. «Ο ΠΟΥ έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, εκείνα της ζωής και της υγείας» αλλά «σήμερα, παραβιάζονται στην Ουκρανία», είπε, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης.

«Κανένας Ουκρανός, ενήλικος ή παιδί, δεν είναι βέβαιος ότι θα ξυπνήσει αύριο», ότι το σπίτι του δεν θα χτυπηθεί από πύραυλο. «Οι γιατροί δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα ασθενοφόρα τους δεν θα βομβαρδιστούν», τόνισε.

Η Ουκρανή πρώτη κυρία αναφέρθηκε επίσης στις μακροπρόθεσμες συνέπειες του πολέμου, ιδίως στην ψυχική υγεία. «Θα μπορούσα να παραθέσω πολλά φρικτά παραδείγματα, αλλά θα μιλήσω για ένα που δείχνει το εύρος του φαινομένου. Άνθρωποι κρύβονται στο μετρό του Χαρκόβου επί τρεις μήνες (…) ζουν εκεί με τα παιδιά και τα ζώα τους. Επειδή όλους αυτούς τους μήνες το Χάρκοβο βομβαρδιζόταν. Και τώρα που το μετρό θα πρέπει να τεθεί ξανά σε λειτουργία για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που δεν βγήκαν καθόλου στην επιφάνεια για όλο αυτό το διάστημα» και πρέπει να τους αναγκάσουν να το κάνουν, εξήγησε.

Η Ζελένσκα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Μιλώντας με τη σειρά της στη Γενική Συνέλευση, η υφυπουργός Υγείας της Ρωσίας Αλεξάντρα Ντρόνοβα, κατήγγειλε «τις απόπειρες πολιτικοποίησης του έργου του Οργανισμού» αλλά και την «παρέκκλιση από την αρχή της αμεροληψίας» στην εκτέλεση του έργου του.

«Υπό αυτό το πρίσμα, ζητάμε από τον γενικό διευθυντή (του ΠΟΥ) να μην επιτρέψει να γίνει ο Οργανισμός πολιτική πλατφόρμα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Μόσχα τον θεωρεί «αξιόπιστο εταίρο» επειδή εγγυάται στις εμπόλεμες πλευρές «ίση και πλήρη πρόσβαση» στις υπηρεσίες υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSkai News