Η συνταγή για donuts με μηλίτη – Τραγανά και νόστιμα…

Γαστρονομία


Η επικάλυψη με ζάχαρη και κανέλα τα κάνει τραγανά και super αρωματικά 

Η συνταγή χρησιμοποιεί μηλίτη στη ζύμη και στο γλάσο που θα δώσει έξτρα γεύση, ενώ η επικάλυψη με ζάχαρη και κανέλα τα κάνει τραγανά και super αρωματικά.

Για 8 donuts χρειάζεσαι συνολικά 40 λεπτά και: 

  • 1 φλιτζάνι (236 ml) μηλίτη μήλου
  • 3 κουταλιές της σούπας (42 g) ανάλατο βούτυρο
  • 1/4 φλιτζάνι (50 g) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας (40γρ) γιαούρτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι (125 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • πρέζα αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • πρέζα αλεσμένο γαρίφαλο
  • πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη: 3 κουταλιές της σούπας (42 g) ανάλατο βούτυρο 

  • 2 κ.σ μηλίτη
  • 1/2 φλιτζάνι (100 γρ.) ζάχαρη
  • 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Πώς θα τα φτιάξεις:

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Λάδωσε δύο ταψάκια για ντόνατς.
  3. Στον φούρνο μικροκυμάτων σε μία κούπα καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη ή χαρτί κεριού, ζέστανε τον μηλίτη σε υψηλή θερμοκρασία για 8-10 λεπτά μέχρι να μειωθεί στο 1/2 φλιτζάνι (118 ml). Εναλλακτικά, στο μάτι της κουζίνας, ζέσταινε τον μηλίτη σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πάρει μια βράση. Συνέχισε να σιγοβράζεις, ανακατεύοντας κάθε λεπτό  μέχρι να μειωθεί περίπου στο μισό, περίπου 10 λεπτά.
  4. Μόλις είναι έτοιμος ο μηλίτης, χτύπησε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να ενωθεί και άφησε το μείγμα στην άκρη για λίγα λεπτά να κρυώσει. Θα είναι λίγο σιροπιαστό σε υφή. Χρειάζεσαι 1/2 φλιτζάνι (118 ml) από το μείγμα μηλίτη/βουτύρου για τα ντόνατς και 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) για το γλάσο.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπησε μαζί 1/2 φλιτζάνι (118 ml) από το μείγμα μηλίτη/βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, το γιαούρτι και τη βανίλια μέχρι να ενωθούν καλά.
  6. Σε ένα ξεχωριστό μεσαίο μπολ, ένωσε τα στερεά υλικά – αλεύρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, αλάτι, μαγειρική σόδα και μπέικιν πάουντερ. Ρίξε τα στερεά στα υγρά και ανακάτεψε να ενωθούν με ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα. Ανακάτεψε καλά.
  7. Ρίξε τη ζύμη στις θήκες για ντόνατς μέχρι περίπου τα 2/3.
  8. Η συνταγή δίνει 8 ντόνατς, οπότε αν έχεις ένα το κλασικό ταψί για 6 ντόνατς, θα πρέπει να ψήσεις τα πρώτα 6 και μετά τα άλλα 2.
  9. Ψήσε για 9-11 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν στις άκρες. Άφησε στην άκρη να κρυώσει για 2-3 λεπτά.

Για την επικάλυψη:

  1. Ενώ οι λουκουμάδες ψήνονται, λιώσε 3 κουταλιές της σούπας (42 g) βούτυρο σε ένα μικρό μπολ (αρκετά μεγάλο για να βουτήξεις τα ντόνατς). Πρόσθεσε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα μηλίτη/βούτυρο. Σε ένα άλλο μπολ παρόμοιου μεγέθους, βάλε μαζί τη ζάχαρη και την κανέλα.
  2. Βουτήξε ένα ένα τα ντόνατς στο μείγμα βούτυρο/μηλίτη και μετά στο μείγμα ζάχαρης κανέλας.



Skai News