Θάνατος Βασίλισσας Ελισάβετ: Από τη Σκωτία ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα

Κόσμος


Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ έχει οριστεί για τις 11 το πρωί της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου.

Από τη Σκωτία ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Το απόγευμα της Δευτέρας το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί με πομπή, την οποία θα ακολουθήσουν ο βασιλιάς Κάρολος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, στον Καθεδρικό Ναό του Σεντ Τζάιλς, στην άλλη άκρη του Royal Mile, του δρόμου που εκτείνεται μπροστά από το παλάτι Χόλιρουντχαους στο Εδιμβούργο. Το φέρετρο παρέμεινε στην Αίθουσα του Θρόνου του παλατιού όλη τη νύχτα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο προσωπικό του βασιλικού οίκου στη Σκωτία να αποχαιρετίσει τη βασίλισσα.

Εκεί, μετά από μία ευχαριστήρια λειτουργία, θα αρχίσει το πρώτο λαϊκό προσκύνημα που θα διαρκέσει 24 ώρες, πριν η σορός μεταφερθεί αργά το απόγευμα της Τρίτης με αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Λονδίνο (στο πλαίσιο της επιμέρους επιχείρησης Overstudy) για το τελικό σκέλος της επιχείρησης London Bridge.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ έχει οριστεί για τις 11 το πρωί της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου.

Ο νέος βασιλιάς και η σύζυγός του θα μεταβούν στο Εδιμβούργο το μεσημέρι, αφού πρώτα το πρωί δεχθούν συλλυπητήριες προσφωνήσεις από τα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου.

Το απόγευμα της Κυριακής ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ υποδέχθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο αξιωματούχους της Κοινοπολιτείας και τον ηγούμενο του Ουίνδσορ. Με τον τελευταίο συζήτησαν τις λεπτομέρειες του ενταφιασμού που θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Σημειώνεται ότι η η κηδεία της Ελισάβετ – έπειτα από δική της απόφαση – θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, «σπάζοντας» την παράδοση, καθώς εκτιμούσε ότι η κηδεία θα έπρεπε να γίνει σε μεγαλύτερο χώρο από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Θα είναι η πρώτη κηδεία για Βρετανό μονάρχη που θα γίνει στο Αβαείο από εκείνη του Βασιλιά Γεωργίου Β’ το 1760.

Το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Westminster Hall με πομπή προς το αβαείο. Θα τηρηθούν δύο λεπτά σιγή σε όλη τη χώρα. 

Μετά τη λειτουργία μιας ώρας, μια μεγάλη τελετουργική πομπή θα συνοδεύσει το φέρετρο στο Χάιντ Παρκ, όπου θα μεταφερθεί από την άμαξα στην νεκροφόρα και θα ταξιδέψει στο Ουίνδσορ. 

Μετά από μια πομπή μέσω του Ουίνδσορ, θα τελεστεί λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, κατά την οποία η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ θα ταφεί πλέον στο μνημείο του Βασιλιά Γεωργίου VI.
 

 

Πηγή: skai.grSkai News