Καύσιμα: Τα σενάρια για την επέκταση της επιδότησης – Από που θα αντληθούν οι πόροι

Οικονομία


Του Χρυσόστομου Τσούφη

Οι όποιες ελπίδες υπήρχαν για την παροχή ενός νέου πακέτου επιδότησης καυσίμων μέσα από τυχόν “υπερέσοδα” που θα προέκυπταν από τις αυξημένες τιμές καυσιμών, “έσβησαν” με τη δημοσιοποίηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο 4μηνο του έτους. Αυξημένες τιμές καυσίμων δεν σημαίνουν αυτομάτως και αυξημένα έσοδα για το κράτος.

Τους 4 πρώτους μήνες του έτους, στα ταμεία του προϋπολογισμού μπήκαν από τον ΦΠΑ στα καύσιμα 113 εκατ. € επιπλέον των εκτιμήσεων που είχαν γίνει εξαιτίας βεβαίως των αυξημένων τιμών στις οποίες επιβάλλεται το 24%. Από την άλλη πλευρά όμως τα έσοδα από τον ΕΦΚ ήταν χαμηλότερα κατά 108 εκατ. €, αφού ο φόρος αυτός είναι μοναδιαίος και όχι αναλογικός, επιβάλλεται δηλαδή ως σταθερό ποσό σε καθε λίτρο που πωλείται. Και τα λίτρα που πωλούνται είναι πια πολύ λιγότερα. Με 5εκατ€ λοιπόν θετικό ισοζύγιο κανένα πακέτο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Στην εύλογη ερώτηση πολλών γιατί δεν μειώνεται ο ΦΠΑ, στο ΥΠΟΙΚ είναι κατηγορηματικοί ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται μεγάλο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος δεν υπάρχει. ” Εάν υπολόγιζα ότι δεν χρειάζεται οικονομικός χώρος, θα ήμουν τρελός να μην το κάνω” είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 για τη μείωση του ΦΠΑ ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Οι αρνητικές εξελίξεις με τις εισπράξεις από τα καύσιμα, δεν σημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει και παρέμβαση καθώς αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία ψάχνει χώρο. Μια πηγή χώρου, θα μπορούσαν να είναι γενικά τα έσοδα του προϋπολογισμού τα οποία στο 4μηνο εμφανίζονται αυξημένα κατά 1,7δισ€ έναντι τωναρχικών υπολογισμών. Μόνο τα έσοδα από ΦΠΑ – πλην ενέργειας και καπνικών – είναι αυξημένα κατά 644εκατ€ και ο φόρος εισοδήματος είναι “φουσκωμένος” κατά 153εκατ€.

Ο τουρισμός μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα επίσης. Ο προϋπολογισμός έχει “στηθεί” στην παραδοχή ότι φέτος θα έχουμε το 80% των εσόδων του 2019. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι …μπορούμε και καλύτερα. Μια τρίτη πηγή εσόδων μπορεί να είναι το φυσικό αέριο του οποίου η διεθνής τιμή έχει αποκλιμακωθεί στην περιοχή των 85€/MWh και αν μείνει σε αυτά τα επίπεδα θα ελαφρύνει τον προϋπολογισμό. Κι αυτό γιατί οι υπολογισμοί για το πακέτο ενέργειας έως το τέλος του έτους έχουν γίνει με βάση μια διεθνή τιμή φυσικού αερίου στα 100€/ Mwh. Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ έλεγε στο skai.gr. οτι σε μια τέτοια περίπτωση τα χρήματα που θα απρελευθερώνονταν θα ήταν αρκετά….



Skai News