Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Κωτσόβολος: Ανακοίνωση μετά την παρέμβαση του Ρουβίκωνα

Οικονομία


Κωτσόβολος: «Ο ορθός έλεγχος των συστημάτων χρειάζεται να γίνεται εκτός ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και συμμετέχει ένας ελάχιστος αριθμός ανθρώπων που εργάζεται σύμφωνα με όλους τους νομοθετικούς κανονισμούς»

Τη δική της απάντηση στα όσα έγιναν την Τετάρτη το βράδυ έξω από κατάστημα στη Λ. Συγγρού με την παρέμβαση του Ρουβίκωνα, δίνει η εταιρεία Κωτσόβολος.

Υπενθυμίζεται ότι μέλη του «Ρουβίκωνα» έφτασαν έξω από το κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών θέλοντας να καταδικάσουν το «ανθρώπινο πείραμα αντοχής στην απλήρωτη υπερεργασία και στον εγκλεισμό», όπως κατήγγειλαν.

Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες ότι στον Κωτσόβολο οι εργαζόμενοι υποβάλλονταν τις τελευταίες ημέρες σε «τεστ αντοχής», με πολύωρες βάρδιες προκειμένου να προετοιμαστούν για την Black Friday.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει:

«Η εταιρεία Κωτσόβολος, αποτελώντας έναν διακεκριμένο εργασιακό χώρο στον κλάδο του λιανεμπορίου, λειτουργεί πάντα με σεβασμό προς τους ανθρώπους της, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα της επιτυχημένης πορείας της.

Όπως κάθε επιχείρηση οφείλει να προετοιμάζεται με σκοπό να εξυπηρετήσει σωστά τους πελάτες της σε περιόδους αιχμής, έτσι και η Κωτσόβολος πραγματοποίησε διαδικασία ελέγχου των συστημάτων της, η οποία είθισται να γίνεται μία φορά τον χρόνο.

Ο ορθός έλεγχος των συστημάτων χρειάζεται να γίνεται εκτός ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και συμμετέχει ένας ελάχιστος αριθμός ανθρώπων που εργάζεται σύμφωνα με όλους τους νομοθετικούς κανονισμούς».

Υποστηρίζει δηλαδή ότι λίγοι εργαζόμενοι έμειναν εκτός ωραρίου και ότι τηρήθηκαν όλοι οι νομοθετικοί κανονισμοί.

Η ανακοίνωση του Ρουβίκωνα και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Στην ανακοίνωσή του η ακτιβιστική οργάνωση ανέφερε:

«Νέος κύκλος εκπαίδευσης από τα αφεντικά. Τώρα λέει πρέπει να αποβάλλουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μας προκαλεί η μισθωτή δουλεία. Δεν επιτρέπεται να νιώθουμε stress, απόγνωση, θυμό ή οτιδήποτε άλλο αρνητικό για αυτούς, τοξικό για την εργοδοσία που αρμέγει ζωές και συλλέγει χρήμα. Το χρήμα ζητάει χαμόγελο, ευγένεια, φιλότιμο. Η βιομηχανική “επανάσταση” φτιάχνει τώρα ανθρώπινα ρομπότ. Όχι ρομπότ που μοιάζουν με ανθρώπους. Ανθρώπους που γίνονται ρομπότ. Ασυνείδητους, απαθείς σε ζωή-ρόλο.» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ρουβίκωνα και προστίθεται:

«Ένα τέτοιο ανθρώπινο πείραμα αντοχής στην απλήρωτη υπερεργασία και στον εγκλεισμό, λες και είναι ιδιοκτησία του αφεντικού τους, βίωσαν εμποροϋπάλληλοι του Κωτσόβολου σε αρκετά απ’ τα καταστήματά του. Μέσω αυτής της βιωματικής μάθησης ενίσχυσης της υποδούλωσης, οι εργαζόμενοι των καταστημάτων του, προετοιμάζονται να ανταπεξέλθουν ηρωικά στην μεγάλη ετήσια γιορτή βυθίσματος των μικρομεσαίων στη μαύρη τρύπα του κεφαλαίου. Εξ ου και “Μαύρη Παρασκευή”. Αποδίδουμε κι εμείς την ετυμολογία της στους υπέρογκους τζίρους της ημέρας. Όμως οι τζίροι αυτοί είναι καταλύτες συγκεντροποίησης και ακραίας ανισότητας. Οι περίοδοι γύρω από αυτή την μέρα νεκρώνουν για τους μαγαζάτορες. Το καταναλωτικό όργιο δε βασίζεται σε πραγματικές ανάγκες, αλλά σε υστερικό μάρκετινγκ που έχει καταλήξει πολλές φορές σε τραυματισμούς, βιαιοπραγίες ακόμα και σε θανάτους.»

» Πιστεύουμε στις μαύρες γιορτές. Σ’ αυτές που θα ‘ρθουν όμως. Αυτές που θα μας λυτρώσουν από κάθε παράσιτο που μας επιβάλλεται. Αυτές που θα φέρνουν στην εργασία τη χαρά της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και στην κατανάλωση τα αναγκαία και ουσιαστικά στον υλικό μας κόσμο.»

» Τα stress tests θα τα επιστρέψουμε στους εμπνευστές τους. Δεν χρειαζόμαστε stress tests. Αρκούν η περηφάνεια και η αξιοπρέπεια του κάθε απλού ανθρώπου και όλων μας μαζί.»

» Οργάνωση κι αγώνας στους χώρους της δουλειάς, των αφεντικών να σπάσει ο τσαμπουκάς. Ούτε βήμα πίσω» καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με tweet του ανέφερε:in.gr