Μέτρα- Ενέργεια: Επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης

Οικονομία


Ειδικότερα η επιδότηση υπολογίζεται στα 0,25 λεπτά το λίτρο στην αντλία ώστε η τιμή πετρελαίου να υποχωρήσει κοντά στο 1,35 ευρώ.

Δραστική παρέμβαση απευθείας στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, προανήγγειλε τόσο χθες κατά την διάρκεια της ομιλίας του όσο και σήμερα κατά την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, χωρίς εντούτοις να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αναλυτικότερα, πέρσι η σεζόν «άνοιξε» με τιμή πετρελαίου στο 1,16 ευρώ  με την ρωσική εισβολή να «εκτοξεύει» στο τέλος της, την 15/04/ με την τιμή κοντά στο 1.60 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις πως φέτος, στις 15/10 η σεζόν θα ανοίξει με την τιμή πετρελαίου να κυμαίνεται σε ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επιδότηση η οποία και θα στοχεύσει στο να «σβήσει» μέρος αυτής της αύξησης που καταγράφει η τιμή του πετρελαίου και που θα αφορά όλους τους καταναλωτές.

Ειδικότερα η επιδότηση υπολογίζεται στα 0,25 λεπτά το λίτρο στην αντλία ώστε η τιμή έτσι να υποχωρήσει κοντά στο 1,35 ευρώ.

«Τριπλή ανάσα» 

Σε κάθε περίπτωση έτσι το πετρέλαιο θα είναι μεν ακριβότερο σε σχέση με πέρσι τέτοια περίοδο αλλά σαφώς φθηνότερο σε σχέση με το πώς διαμορφώνεται η τιμή του τώρα, δεδομένων των συνθηκών που έχουν επιβληθεί από την ενεργειακή κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μερίδα πολιτών θα ωφεληθεί τριπλά όσον αφορά την θέρμανση αφού το ίδιο το επίδομα αυξάνεται από τα 184 εκατ. στα 300 εκατ. ευρώ και σε δεύτερο επίπεδο παρέμβασης διπλασιάζεται αφενός για όσους κλείσουν τα κλιματιστικά τους και δεν χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο προτιμώντας πετρέλαιο ή άλλες μορφές ενέργειας και αφετέρου για τους νέους δικαιούχους που θα ενταχθούν στο σύστημα μετά την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

 Υπενθυμίζεται πως πρωθυπουργός τόνισε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, νωρίτερα σήμερα από το Βελλίδειο, πως η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG.

Πηγή: skai.grSkai News