Τρίτη, 09 Αυγούστου, 2022

Μακρόν: Καταδίκη των δηλώσεων της Τουρκίας περί κυριαρχίας

Πολιτική


Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία κρατών – μελών της Ένωσης

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στο τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα καταδικάζοντας της δηλώσεις της Άγκυρας που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ελληνικά νησιά.

«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας.

Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».

Οι δηλώσεις Μακρόν για τα ελληνοτουρκικά μετά το 7:27

Μητσοτάκης: Ζήτησα ρητή αναφορά στα συμπεράσματα

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, τονίζοντας ότι «εκβιασμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί».

«Ζήτησα εφ’ όσον η Τουρκία συνεχίσει την ίδια τακτική να συζητηθεί το ζήτημα στην Τακτική Σύνοδο του Ιουνίου και να υπάρξει και ρητή αναφορά στα συμπεράσματα», δήλωσε ο πρωθυπουργόςin.gr