Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Μανώλης Γλέζος: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης»

Πολιτική


Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου.

Με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Left), την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου στις 15:00 (τοπική ώρα) στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τιμήσει τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», όπως τον αποκάλεσε ο Σαρλ Ντε Γκωλ, τον Έλληνα αντιφασίστα αγωνιστή, Μανώλη Γλέζο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, αλλά και τα επίσημα αποκαλυπτήρια της αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που πλέον φέρει το όνομά του – κατόπιν ομόφωνης απόφασης που έλαβε  το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Διαβάστε επίσης: Το κατέβασμα της Σβάστικας από την Ακρόπολη – Μιλούν ο Γλέζος και ο Σάντας

Συζήτηση και για τις γερμανικές αποζημιώσεις που διεκδικούσε ο Γλέζος

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα παρέμβουν, αποτίνοντας το δικό τους φόρο τιμής, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, Έλληνες ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες της ΕΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ακαδημαϊκοί.

Θα παραστούν, επίσης, μέλη της οικογένειας του Μανώλη Γλέζου, καθώς και φίλοι και συναγωνιστές του, που τον έζησαν από κοντά.

Παράλληλα, θα γίνουν συζητήσεις με επιζώντες του Ολοκαυτώματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και για τις γερμανικές οφειλές, τις οποίες πάντα διεκδικούσε ο Μανώλης Γλέζος.

Θα ακολουθήσει προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του «Ένας αιώνας αντίστασης» των Ντίνα Κάτσαρη, Ευγενία Κατούφα και Νίκου Γκωσέ, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία με τραγούδια που αγαπούσε ο Μανώλης Γλέζος.in.gr