Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Μπορέλ: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών

Πολιτική


Απάντηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη

Το τουρκολυβικό μνημόνιο για τη Μεσόγειο πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

«Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Διαβάστε επίσης: «Χαστούκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα για το τουρκολυβικό μνημόνιο

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης προχώρησε σε σχετική ερώτηση μετά την υπογραφή ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, στις 3 Οκτωβρίου, μιας συμφωνίας μίσθωσης της ΑΟΖ της Λιβύης όπως αυτή οριοθετήθηκε με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σε τουρκικές εταιρείες για πραγματοποίηση ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τη συμφωνία, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενός πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών όλων των παράκτιων κρατών συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που γεννώνται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές αυτές» διεμήνυσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.in.gr