Μπόρις Τζόνσον: Ο Πούτιν έχει «πολιτικό περιθώριο ελιγμού» για να κηρύξει λήξη πολέμου

Κόσμος


Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την άποψή του για το πώς μπορεί να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία διατύπωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να τερματιστεί είναι να αποδεχθεί ο Πούτιν ότι η αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας έχει συντελεστεί και ότι μπορεί να αποσυρθεί με αξιοπρέπεια και τιμή», είπε ο κ. Τζόνσον.

Τόνισε ότι αυτό δε σημαίνει πως υποστηρίζει τη θέση της Ρωσίας περί κυρίαρχου ναζισμού στην Ουκρανία. «Νομίζω ότι έχει το πολιτικό περιθώριο ελιγμού για να φέρει ένα τέλος σε αυτό», πρόσθεσε.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τζόνσον παραδέχθηκε πως παρά τον «απίστευτο ηρωισμό» των Ουκρανών που κράτησαν τους Ρώσους μακριά από το Κίεβο, «ο Πούτιν, με μεγάλο κόστος για τον ίδιο και για το ρωσικό στράτευμα, συνεχίζει να ροκανίζει έδαφος στο Ντονμπάς, συνεχίζει να σημειώνει σταδιακή, αργή, αλλά, φοβάμαι, απτή πρόοδο».

«Ως εκ τούτου», συμπλήρωσε, «είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς στρατιωτικά».

Πάνω σε αυτό, τάχθηκε υπέρ της αποστολής πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι πρέπει να σταλεί περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπιστεί το ρωσικό πυροβολικό.

Παρομοίασε δε τον Πούτιν με κροκόδειλο, λέγοντας ότι είναι μάταιες οι διαπραγματεύσεις με έναν «τύπο» που είναι «εντελώς αναξιόπιστος».

«Πώς μπορείς να συνδιαλεχθείς με έναν κροκόδειλο όταν είναι στη μέση του να τρώει το αριστερό σου πόδι;» διερωτήθηκε.

Πηγή: skai.grSkai News