Νίγηρας: Εκατοντάδες διαδήλωσαν εναντίον της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλία

Κόσμος


Φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω η Μπαρχάν», «κάτω η Γαλλία», «ζήτω ο Πούτιν και η Ρωσία», διαδηλωτές έκαναν πορεία σε δρόμους της πρωτεύουσας και κατόπιν έλαβαν μέρος σε συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά χθες Κυριακή στους δρόμους της πρωτεύουσας του Νίγηρα, της Νιαμέ, εναντίον κυρίως της παρουσίας της γαλλικής αντιτζιχαντιστικής δύναμης Μπαρχάν και υπέρ της Ρωσίας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω η Μπαρχάν», «κάτω η Γαλλία», «ζήτω ο Πούτιν και η Ρωσία», διαδηλωτές έκαναν πορεία σε δρόμους της πρωτεύουσας και κατόπιν έλαβαν μέρος σε συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες της Ρωσίας και κράταγαν πλακάτ με συνθήματα εχθρικά προς τη Γαλλία και την Μπαρχάν.

«Να φύγει ο εγκληματικός γαλλικός στρατός», ή «η αποικιοκρατική στρατιωτική δύναμη Μπαρχάν πρέπει να φύγει» διάβαζε κανείς στα πλακάτ των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση, που έγινε με την άδεια της δημοτικής αρχής της Νιαμέ.

Περίπου 3.000 γάλλοι στρατιωτικοί συνεχίζουν να είναι ανεπτυγμένοι στο Σαχέλ —κυρίως στον Νίγηρα, εκ των βασικών συμμάχων του Παρισιού—, μετά την αποπεράτωση της αποχώρησής τους από το Μαλί.

Η δύναμη Μπαρχάν διώχτηκε από τη στρατιωτική χούντα του Μαλί που κατέλαβε την εξουσία το 2020 και φέρεται να έχει προσλάβει τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρία Βάγκνερ, κάτι που το Μπαμακό αρνείται.

Τον Απρίλιο, τα μέλη του κοινοβουλίου του Νίγηρα τάχθηκαν στην πλειοψηφία τους υπέρ κειμένου που ενέκρινε την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στην επικράτεια, κυρίως γαλλικών, στο πλαίσιο του αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

«Υπάρχουν αντιγαλλικά συνθήματα διότι απαιτούμε την άμεση αποχώρηση της δύναμης Μπαρχάν από τον Νίγηρα, που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία και οδεύει να αποσταθεροποιήσει το Σαχέλ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεϊντού Αμπντουλαγέ, συντονιστής του Κινήματος M62, που οργάνωσε την διαδήλωση.

Φορώντας μπλουζάκι με τυπωμένη τη μορφή του πρώην επαναστάτη ηγέτη της Μπουρκίνα Φάσο, του Τομά Σανκαρά, κατηγόρησε την άλλοτε αποικιοκρατική δύναμη πως παρέχει «ενεργή υποστήριξη» στους «τζιχαντιστές που εξάπλωσαν την τρομοκρατία από το Μαλί» στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Τον περασμένο μήνα, το στρατιωτικό καθεστώς στο Μαλί κατηγόρησε τη Γαλλία πως υποστηρίζει τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, κάτι που το Παρίσι χαρακτήρισε «προσβλητικό».

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει αρκετές αντιγαλλικές διαδηλώσεις στο Σαχέλ, ιδίως τον Νοέμβριο του 2021, όταν οχηματοπομπή της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης Μπαρχάν εμποδίστηκε να περάσει στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.

Τρεις διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί στην Τερά, στον δυτικό Νίγηρα, από πυρά που δεν είναι σαφές εάν προήλθαν από δυνάμεις της χώρας ή αυτές της Γαλλίας.

Η χθεσινή διαδήλωση είχε επίσης σκοπό να εκφραστεί η διαμαρτυρία των πολιτών εναντίον της αύξησης του κόστους ζωής στον Νίγηρα, όπου η πρόσφατη αύξηση της τιμής των καυσίμων οικιακής χρήσης ακολουθήθηκε από την αύξηση των τιμών βασικών διατροφικών ειδών. Σύμφωνα με στελέχη του M62, άλλη κινητοποίηση έγινε χθες στη Ντοσό, πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νίγηρα.

Ο Νίγηρας είναι αντιμέτωπος με συχνές και φονικές επιθέσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος στο Σαχέλ στο δυτικό του τμήμα και, στο νοτιοανατολικό, των οργανώσεων Μπόκο Χαράμ και Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).

Η χώρα φιλοξενεί εδώ και χρόνια ξένες στρατιωτικές βάσεις, κυρίως γαλλικές και αμερικανικές, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών στο Σαχέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSkai News