Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Οκτάι: Το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Πολιτική


Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα, καθώς οι «πόροι των υδρογονανθράκων δεν είναι παιχνίδι των Ελλήνων» όπως είπε

Την ανακοίνωση ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ» θα ξεκινήσει τις εργασίες του τον Αύγουστο στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι από την κατεχόμενη Κύπρο.

Οι ανακοινώσεις Οκτάι σίγουρα δεν συνάντησαν ούτε κατ’ ελάχιστο τα σενάρια που ήθελαν τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρά σε αποκαλύψεις για τα σχέδια του σε σχέση με το μέλλον του Κυπριακού. Τα όσα ανακοίνωσε ήταν ήδη γνωστά. Τον είχε προλάβει ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε επίσης: Οκτάι – Δεν μπορούν σήμερα να αμφισβητούν την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο

Αναφορά στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα, καθώς οι «πόροι των υδρογονανθράκων δεν είναι παιχνίδι των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.

Ο τούρκος αντιπρόεδρος έδωσε έμφαση και στην ισχύ του τουρκικού στόλου αλλά και τη «Γαλάζια Πατρίδα», υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι μια από τις 10 χώρες που κατασκεύασαν το δικό τους πολεμικό πλοίο.  «Τα μη επανδρωμένα υποβρύχιά μας θα ενισχύσουν την κυριαρχία μας στη γαλάζια πατρίδα, θα αλλάξουν τις ισορροπίες στις θάλασσες και θα διαταράξουν τα παιχνίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συγκυρία δεν επιτρέπει προσάρτηση

Διπλωμάτες και αναλυτές σε Αθήνα και Κύπρο αναγνώριζαν ότι το σενάριο περί ανακοίνωσης επίσημης προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία ήταν σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί, λόγω και της κατάστασης που έχει δημιουργήσει στη διεθνή πολιτική σκηνή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημείωναν δε ότι μία τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε στον Ερντογάν πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.

Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η Άγκυρα προχωρά διαρκώς σε μία ντε φάκτο προσάρτηση των κατεχομένων, αυξάνοντας διαρκώς τον έλεγχο της Τουρκίας στο ψευδοκράτος και προχωρώντας σε μία δυναμική εξαγωγή κηδεμονίας.in.gr