Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Παπαθανάσης σε ΣΕΒΕ: Αναμένεται νέο ρεκόρ το 2022 για τις εξαγωγές

Οικονομία


Στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός

Tην εκτίμηση ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα πραγματοποιήσουν νέο ρεκόρ το 2022 καθώς στο πρώτο τετράμηνο του έτους αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 30%, προϊδεάζοντας για μια «εκρηκτική» χρονιά φέτος, διατύπωσε απόψε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο ανοιχτό μέρος της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Βασικός πυλώνας

Πρόσθεσε δε, πως η ελληνική οικονομία στάθηκε το 2021 στα πόδια της, γιατί οι εξαγωγές λειτούργησαν ως ο βασικός πυλώνας για την κάλυψη του κενού του 2020.

Διαβάστε επίσης:Εξαγωγές: Συνεχίζεται η ανοδική πορεία για βερίκοκο και ροδάκινο

Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια αφενός για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας -κάτι που απαιτεί συνέχιση της προσοχής στο δημοσιονομικό πεδίο- και αφετέρου για την αύξηση του αριθμού των ελληνικών επιχειρήσεων, που μπορούν να απευθυνθούν στον τραπεζικό τομέα.

Διαβάστε επίσης: Γιώργος Γεωργαντάς: Η διαπίστευση κλειδί στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια μικρή «περίμετρο» ΑΦΜ και επιχειρήσεων, που μπορούν να πάνε στον τραπεζικό τομέα. Στην πατρίδα μας έρχονται 80 δισ. ευρώ (σ.σ. από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης), τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να μοχλεύσουν 40 δισ. ευρώ σε ιδιωτικούς πόρους, άρα χρειαζόμαστε επιχειρήσεις δυνατές.

Επενδυτική βαθμίδα

Σήμερα η περίμετρος των επιχειρήσεων (που μπορούν να απευθυνθούν στον τραπεζικό τομέα) περιορίζεται σε περίπου 45.000 ΑΦΜ από τα 280.000 που υπάρχουν. Η προσπάθεια της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να αυξήσουμε τον αριθμό αυτό και ταυτόχρονα να πάμε σε επενδυτική βαθμίδα» σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε, ακόμα, ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι έχει πρωτιές στην ΕΕ, τόσο στο ΕΣΠΑ, όσο και στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, ενώ πρόσθεσε πως ο ελληνικός Βορράς έχει λαμβάνειν πολύ υψηλά ποσοστά από τα διαθέσιμα κονδύλια.in.gr