Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου, 2022

ΠΑΣΟΚ: Το εκλογικό πρόβλημα στην Αττική και το σχέδιο ενίσχυσης της δύναμής του

Πολιτική


Εκλογές: Το αττικό στοίχημα είναι σημαντικό για τις εκλογές που έρχονται και στην Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται από εδώ και πέρα να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην ευρύτερη περιοχή

Οι έρευνες δείχνουν πως τα «ατού» του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην περιφέρεια: τα τελευταία δέκα χρόνια οι δυνάμεις του κόμματος εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων ήταν σταθερά μεγαλύτερες από το πανελλαδικό του ποσοστό. Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και σήμερα, με μια διαφορά. Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην Αττική, στις περιφέρειες που αποτελούν «μαύρη τρύπα» για την παράταξη, φαίνεται πως δείχνει δημοσκοπική άνοδο –αν και όχι ικανή για να αλλάξει τις πράσινες αριθμητικές ισορροπίες της Αττικής σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα ή την σειρά των κομμάτων.

Γνωρίζοντας πως το αττικό στοίχημα είναι σημαντικό για τις εκλογές που έρχονται, στην Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται από εδώ και πέρα να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικά από την στιγμή που όλα δείχνουν πως τα απογραφικά στοιχεία θα διαμορφώσουν έτσι τον καθορισμό εδρών που οι συσχετισμοί της Αττικής θα επηρεάζουν ακόμα περισσότερο το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Καλλιθέα και οι νέες επισκέψεις

Η επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στην Καλλιθέα και στην κλειστή αγορά της περιοχής ήταν η άτυπη έναρξη της ενισχυμένης προσοχής που θα δώσει το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις περιφέρειες της Αττικής. Βγάζοντας στον δρόμο και τον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος έχει σχεδόν αναρρώσει από τον τραυματισμό του και από εδώ και πέρα θα επιδιώξει μεγαλύτερη επαφή με την κοινωνία, αλλά και παραγωγικές ομάδες που ζουν και εργάζονται στην Αττική.

Το ερχόμενο διάστημα ο Ανδρουλάκης αναμένεται να δώσει ο ίδιος το παρών και σε άλλες παρόμοιες δράσεις, μικρές ή μεγαλύτερες, με στόχο να ενισχύσει ειδικά τις περιοχές εκείνες που ακόμα και σήμερα η άνοδος δεν είναι εκείνη που θα ήθελαν στην Χαριλάου Τρικούπη.

Ένα μεγάλο κομμάτι των κατοίκων της Αττικής ψηφίζει με βάση την κεντρική πολιτική. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη έχουν παρατηρήσει πως την μεγαλύτερη άνοδό του στην Αττική το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την κερδίζει στις περιφέρειες που είναι ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.

Γεγονός που τους επιτρέπει να ελπίζουν πως στις μετακινήσεις ψηφοφόρων στην Αττική αλλάζει και το εκλογικό τους ακροατήριο, με απώτερο στόχο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εν μέρει εξηγεί και την σκληρή στάση που τηρεί το κόμμα σε θέματα που αφορούν την ακρίβεια και το κόστος ζωής, όπως επίσης και την διαφήμιση της πρότασης για την κοινωνική στέγαση, αλλά και την πιο θεσμική στάση που τηρείται στις παρακολουθήσεις, που χρησιμοποιείται ως «ομπρέλα» κριτικής για την νοοτροπία της διακυβέρνησης ΝΔ.

Η «επιχείρηση Αττική» περιλαμβάνει επίσης δυνατά ψηφοδέλτια, τα οποία θα έχουν ονόματα όχι μόνο των γνωστών φαβορί, αλλά και προσώπων που μπορούν να φέρουν τις δικές τους ψήφους, ανεξάρτητα από το κομματικό πρόσημο –πρόσωπα που ενδεχομένως έχουν και τοπικά χαρακτηριστικά. Για τα κεντροαριστερά στελέχη σημαντικό είναι να εκπροσωπηθούν όλες οι γενιές, όχι απαραίτητα γιατί οι νεότεροι θα κερδίσουν τους μεγαλύτερους ή τους πιο γνωστούς υποψηφίους, αλλά γιατί θα «τρέξουν» περιφέρειες που τοπικά έμεναν ανενεργές για μεγάλο χρονικό διάστημα, θέτοντας και βάσεις για το μέλλον.in.gr