Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

Πετρέλαιο: «Καθηλωμένες» οι τιμές, αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση

Οικονομία


Οι φόβοι ύφεσης έπληξαν τις προοπτικές της ζήτησης και τα στοιχεία έδειξαν αργή ανάκαμψη των εισαγωγών αργού στην Κίνα τον περασμένο μήνα

Σε «χαμηλές πτήσεις» εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, κυμαινόμενες κοντά στα χαμηλά πολλών μηνών, καθώς οι φόβοι ύφεσης έπληξαν τις προοπτικές της ζήτησης και τα στοιχεία έδειξαν αργή ανάκαμψη των εισαγωγών αργού στην Κίνα τον περασμένο μήνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent κατέγραφαν το πρωί της Δευτέρας μια ελαφρώς ανοδική πορεία κατά 0,89%, κοντά στα 95,8 δολάρια το βαρέλι. Να σημειωθεί ότι οι τιμές στις αρχές του Αυγούστου υποχώρησαν κατά 13,7%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2020.

  • Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη στρέφεται σε «ματωμένο πετρέλαιο»

Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκε στα 89,70 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,73%.

Περιορισμένες οι κινεζικές εισαγωγές

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, εισήγαγε 8,79 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο, σε σχέση με το χαμηλό τεσσάρων ετών που είχε τον Ιούνιο, αλλά η ποσότητα αυτή εξακολουθεί να είναι κατά 9,5% χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Αντικατοπτρίζοντας τη χαμηλότερη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ και καθώς η στρατηγική της Κίνας για μηδενική Covid περιορίζει την ανάκαμψη, η ANZ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2022 και το 2023 κατά 300.000 bpd και 500.000 bpd, αντίστοιχα.

Η ζήτηση πετρελαίου για το 2022 εκτιμάται τώρα ότι θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια bpd σε ετήσια σύγκριση και θα διαμορφωθεί στα 99,7 εκατομμύρια bpd, λίγο λιγότερο από τα υψηλά προ της πανδημίας, όπως εκτιμά η τράπεζα.

Πηγή: OTin.gr