Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου, 2022

Πώς τα μικροδίκτυα μπορούν να κρατήσουν τα φώτα της Αμερικής αναμμένα

Οικονομία


Εκεί θα σβήσουν τα φώτα ή μόνο εμείς θα περπατάμε στο σκοτάδι;

Η Ευρώπη κλείνει τα φώτα για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.  Μετά το Παρίσι, τη Μαδρίτη αλλά και την Αθήνα και συγκεκριμένα το δημαρχείο της, ακόμη και οι «κεντρικές» Βρυξέλλες κατεβάζουν το διακόπτη προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Σύμφωνα με τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας που αποφασίστηκαν τα φώτα στην πιο εμβληματική πλατεία των Βρυξελλών, την Grand Place θα σβήνουν μερικώς στις 23:00, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τα κτίρια και τα μνημεία που ανήκουν στον δήμο.

Τι γίνεται όμως στην Αμερική. Εκεί θα σβήσουν τα φώτα ή μόνο εμείς θα περπατάμε στο σκοτάδι;

  • Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Ολο το σχέδιο για τις νέες επιδοτήσεις

Η αλήθεια πως μερικές πολιτείες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ήδη κινητοποιηθεί.

Η πολυπαθής από τις πυρκαγιές Καλιφόρνια έκανε πρόσφατα εκκλήσεις προς τους πολίτες να μην φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους οχήματα, όταν δεν χρειάζεται.

Ωστόσο όπως γράφει η αμερικάνικη ιστοσελίδα Real Cleal Energy, ίσως τελικά οι ΗΠΑ να μην χρειαστεί να κλείσουν τα… φώτα τους, αν εκμεταλλευτούν τα μικροδίκτυά τους.

Εκμεταλλευτείτε τα μικροδίκτυα για να μην γίνετε Ευρώπη

Όπως γράφουν οι Ντένις Πόρτερ και Ερικ Πίτερσον, οι περισσότερες Πολιτείες έχουν μια μονοπωλιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, όπως η Entergy σε τμήματα της Λουιζιάνα ή η PG&E στην Καλιφόρνια.

Στόχος των μικροδικτύων  είναι να παρέχουν ενέργεια συνήθως με τη μέσω ανανεώσιμων πηγών ή καθαρών πηγών ενέργειας- στο μικρό υποσύνολο του πληθυσμού ή των βιομηχανικών ζωνών που δεν συνδέονται με μία άλλη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μικροδίκτυα να παρέχουν περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές και να αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας για το κράτος και τη χώρα συνολικά, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από το τοπικό δίκτυο σε περιόδους ανάγκης.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, αν κατασκευαστούν περισσότερα μικροδίκτυα, τότε ενδεχομένως να είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αυτή η τρέχουσα κρίση, χωρίς να χρειαστεί να «σβήσουν τα φώτα».

Έτσι οι πελάτες του μικροδικτύου δεν θα βασίζονται στο κύριο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για να τροφοδοτήσουν τα σπίτια τους ή να φορτίσουν τα οχήματά τους και οι μεγάλες βιομηχανίες θα μειώσουν το κόστος τους, γεγονός που θα προσελκύσει θέσεις εργασίας και οικονομική αξία στην τοπική περιοχή.

Μικροδίκτυα ως εφεδρείες

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα μικροδίκτυα αυξάνουν τη συνολική ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας, καθιστώντας τα βασικό πόρο σε περιόδους υψηλής ενεργειακής ζήτησης. Αντί, λοιπόν, οι Πολιτείες να ζητούν από τους ανθρώπους να ανάβουν το τζάκι ή να αποφεύγουν τη φόρτιση των οχημάτων τους, τα μικροδίκτυα μπορούν να παρέχουν περισσότερη ενέργεια στο κύριο δίκτυο, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα ακόμη κι αν η  ζήτηση είναι υψηλή.

Γιατί όμως έχουν τόσο λίγες

Ωστόσο παρά το όφελος που φαίνεται να έχουν τα μικροδίκτυα, εύλογο ερώτημα παραμένει γιατί υπάρχουν μόλις 450 στον αριθμό σε όλες τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν οι δύο συντάκτες, η οικονομική σκοπιμότητα της δημιουργίας μιας σταθερής βιομηχανίας μικροδικτύων αποδεικνύεται δύσκολη λόγω της φύσης της παραγωγής ενέργειας από αυτά. Αναλυτικά, επειδή τα δίκτυα συνεχίζουν να παράγουν ενέργεια ακόμη και σε περιόδους χαμηλής ζήτησης (για παράδειγμα, στη μέση της νύχτας), ενδέχεται να παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζονται οι πελάτες, αφήνοντας στις δυνητικές εταιρείες δικτύων πλεονάζουσα ενέργεια που δεν μπορούν να πουλήσουν. Έτσι αυτό δυσχεραίνει οικονομικά της λειτουργίας ενός μικροδικτύου.

Εμπόδια

Επιπλέον, οι κυβερνητικοί κανονισμοί που περιβάλλουν τη σύνδεση ενός μικροδικτύου με το κύριο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είναι συχνά ασαφείς και η διαδικασία θα ήταν δαπανηρή.

Το άλλο ζήτημα είναι οι κρατικοί κανόνες και κανονισμοί που αφορούν την παραγωγή ενέργειας. Οι πολιτικές για τα μικροδίκτυα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από πολιτεία σε πολιτεία, όπως ακριβώς και οι κανόνες κάθε πολιτείας για την παραγωγή ενέργειας.

Για τον λόγο αυτό λοιπόν οι πολιτειακοί νομοθέτες θα πρέπει να επιδιώξουν να αποσαφηνίσουν τη διαδικασία για τον τρόπο δημιουργίας του μικροδικτύου καθώς και να ορίσουν ποιος επιτρέπεται να εξυπηρετεί το δίκτυο.in.gr