Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Στην κυριότητα του Δήμου Ελευσίνας πέρασαν 4 οικόπεδα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Πολιτική


«Και με τη βούλα» ανήκουν πλέον, στον Δήμο Ελευσίνας η Πλατεία Ηρώων, η Πλατεία Λαού, το πάρκο πλησίον του κλειστού γηπέδου «Τάκης Βογιατζής» και το Κοιμητήριο Ελευσίνας, που μέχρι πρόσφατα ήταν «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Οικόπεδα «αγνώστου ιδιοκτήτη» μέχρι χθες, στην κυριότητα του Δήμου Ελευσίνας σήμερα.

Στον Δήμο Ελευσίνας πλέον ανήκουν η Πλατεία Ηρώων, η Πλατεία Λαού, το πάρκο πλησίον του κλειστού γηπέδου «Τάκης Βογιατζής» και το Κοιμητήριο Ελευσίνας.

Οι παραπάνω χώροι αποτελούν και επίσημα ιδιοκτησία του Δήμου Ελευσίνας και όχι «αγνώστου ιδιοκτήτη» όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής – με διαπιστωτική της πράξη- προχώρησε στη διόρθωση της αρχικής κτηματολογικής εγγραφής από «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε «Δήμο Ελευσίνας» και πλέον ο Δήμος μπορεί να τα αξιοποιήσει όπως θεωρεί καλύτερα.

Τα τελευταία 3 χρόνια, γίνεται προσπάθεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δήμου κοινόχρηστοι χώροι, προκειμένου να δρομολογηθούν νομίμως όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις και αναπλάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί, πως στο ανωτέρω ζήτημα συγκαταλέγονται επί σειρά ετών και πολλές παιδικές χαρές, για τις οποίες δεν υπήρξε μέριμνα ένταξής τους στο Κτηματολόγιο.

Αυτό αποτελεί και το σημαντικότερο εμπόδιο, καθώς η μη ένταξή τους εμποδίζει την εκπόνηση μελετών για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν ριζικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή.

Το 2021, ψηφίστηκε τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την οποία τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, μετά την οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών, περιέρχονται αυτοδικαίως στους οικείους ΟΤΑ.

Όπως ανέφερε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Μαυρογιάννης: «Τέσσερα ακίνητα που μέχρι εχθές ήταν δηλωμένα στο κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», από σήμερα αποτελούν και τυπικά περιουσιακό στοιχείο του δήμου μας. Αυτή είναι μόνο η αρχή για την αναγνώριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος όλων των κοινοχρήστων και κοινωφελών ακινήτων που σήμερα εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Για την εξέλιξη αυτή, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου δήλωσε: «Η απόφαση αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δικαιώνει τις προσπάθειες μας».in.gr