Σάββατο, 01 Οκτωβρίου, 2022

Το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» και οι γεωτρήσεις

Πολιτική


Τι θα κάνει το γεωτρύπανο

Στην αρχή οι Τούρκοι είπαν ότι το νέο τους γεωτρύπανο (που το ονόμασαν «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν») θα άρχιζε τις επιχειρήσεις του στις 15 Ιουλίου (ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν). Πέρασε όμως η 15η Ιουλίου και υπήρξε σιγή ιχθύος από την Άγκυρα. Τώρα όμως το θυμήθηκαν πάλι και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε ότι το πλωτό αυτό γεωτρύπανο θα αρχίσει τις επιχειρήσεις του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα.

Στις αρχές Ιουλίου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επισκέφθηκε το λιμάνι Τάσουτζου στην περιοχή της Μερσίνης, όπου γίνονται οι εργασίες επισκευής του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», όπως ονομάστηκε πρόσφατα το συγκεκριμένο γεωτρύπανο από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το θέμα που υπάρχει είναι ότι οι Τούρκοι δεν προσδιορίζουν την περιοχή της γεώτρησης. Λένε απλώς ότι εξετάζονται πέντε έως έξι σημεία κι ένα από αυτά θα επιλεγεί. Λένε επίσης ότι «αποστολή του θα είναι στη “Γαλάζια Πατρίδα.

Να ξέρετε πάντως ότι όποτε και όταν βγει το τουρκικό γεωτρύπανο από το λιμάνι τη Μερσίνης θα παρακολουθείται από πλοία (και όχι μόνον) του Πολεμικού μας Ναυτικού.in.gr