Το φαινόμενο της «χειμερίας νάρκης», και γιατί σου συμβαίνει

Lifestyle


Η “χειμερία νάρκη” είναι γνωστό ότι συμβαίνει σε κάποια είδη ζώων, για να μπορέσουν να επιβιώσουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την έλλειψη τροφής.

Κάτι ανάλογο λοιπόν, συμβαίνει και στους ανθρώπους, από ψυχολογική όμως πλευρά. Είναι ένας τρόπος για να τα βγάλεις πέρα, όταν δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα. Για να καταφέρεις να επιβιώσεις, όταν αυτό φαντάζει αδύνατο.

Και ενώ, μπορεί να ακούγεται καταθλιπτικό -και μπορεί να είναι- ωστόσο, σε όλους λίγο πολύ έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Είναι αυτές οι στιγμές, που όλα πάνε στραβά, όλα είναι λάθος και δεν ξέρεις κατά που να κάνεις και που να στραφείς. Μπορεί επίσης, να έχει συμβεί κάτι σοβαρό, να έχεις ζήσει μια τραυματική εμπειρία και να χρειάζεσαι χρόνο για να μπορέσεις να την ξεπεράσεις. Ή πάλι, να περνάς μια φάση αλλαγής και να θέλεις να επαναπροσδιορίσεις.

Οτιδήποτε λοιπόν, και να είναι αυτό που σου συμβαίνει, το σώμα ξέρει πώς να το θεραπεύσει. Και δεν είναι λίγες οι φορές, που ο τρόπος είναι να ξαπλώσεις απλά στο κρεβάτι σου, να κουκουλωθείς και να μείνεις εκεί για πάντα. Καλά όχι και για πάντα, αλλά όσο τελοσπάντων χρειαστεί, για να νιώσεις καλύτερα.

Αν και παρεξηγημένη η τακτική αυτή, καθώς πολλοί τη συνδέουν με την αναβλητικότητα, είναι πραγματικά θεραπευτική. Με το να κλείνεσαι στο κουκούλι σου, να αποσυνδέεσαι και να απομονώνεσαι, καταφέρνεις να αποστασιοποιηθείς από τον εξωτερικό κόσμο και να επικεντρωθείς στον εσωτερικό σου.

Είναι μια διαδικασία απαραίτητη, για να επουλωθούν τα τραύματά σου και να ξαναβρείς τον εαυτό σου. Παίρνεις δηλαδή, το χρόνο που χρειάζεσαι για να “θεραπευθείς”. Σου δίνεις, κατά κάποιο τρόπο, τη δυνατότητα να απομακρυνθείς, από αυτό που σε πληγώνει και να το προσεγγίσεις αλλιώς.

Όπως άλλωστε, εξηγεί και η ψυχοθεραπεύτρια Dr. Jenn Anders, aka η γκουρού του στρες, με αυτόν τον τρόπο, αυτή την εσωτερική απομόνωση, θα μπεις σε μια διαδικασία επανεξέτασης της ζωής και των επιλογών σου, κάτι που μόνο καλό θα σου κάνει.

Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει όταν πέφτεις σε “χειμερία νάρκη”, είναι ότι τραβάς τον εαυτό σου από στρεσογόνες καταστάσεις για να αποτοξινωθείς, από την αρνητική ενέργεια αυτών.

Η “χειμερία νάρκη” είναι μια φυσική διαδικασία, που δεν πρέπει να την αγνοείς ή να την υποτιμάς.

Εμπιστεύσου λοιπόν, το σώμα σου για να θεραπεύσεις το πνεύμα σου.
 

Διαβάστε ακόμα:

6 σειρές στο Netflix που πρέπει να δεις αν αγαπάς τη διακόσμηση και το interior design

Πώς θα καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να αντικαταστήσεις τη βούρτσα μαλλιών σου

Πηγή: savoirville.gr

Skai News