Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Υποκλοπές: Τα πρώτα γκάλοπ στο νέο πολιτικό τοπίο μετά τις παρακολουθήσεις

Πολιτική


Στα τέλη Αυγούστου αναμένονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα αποτυπώνουν το νέο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί μετά την «υπόθεση των υποκλοπών»

Την επόμενη εβδομάδα το πολιτικό ενδιαφέρον δεν θα συγκεντρώνει απλώς η Βουλή με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις παρακολουθήσεις. Είναι κοινό μυστικό πως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα έχουμε και τις πρώτες δημοσκοπήσεις.

Αυτές θα έχουν ένα νέο δεδομένο και θα μετρήσουν μια νέα συμπεριφορά. Αυτή των πολιτών μετά το σκάσιμο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων αλλά και λίγο πριν από τη φετινή ΔΕΘ. Αρα θα είναι μετρήσεις που δεν θα δείχνουν απλώς τις τάσεις της στιγμής – όπως συνηθίζουμε να λέμε – αλλά θα προδιαγράφουν το θερμό πολιτικό και κοινωνικό φθινόπωρο καθώς και τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στα κόμματα και στο εντελώς νέο τοπίο.

Διαβάστε επίσης: Το στοίχημα είναι ποιο όραμα θα προσφερθεί στην κοινωνία

Θα αποβούν όμως οι τρέχουσες εξελίξεις game changer ή θα απορροφηθούν – με προφανή φθορά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη – από ένα νέο και ανανεωμένο μοντέλο κυβερνητικής διαχείρισης σε συνδυασμό με μετατόπιση της ατζέντας; Μένει να φανεί. Ολοι πάντως περιμένουν.

Για παράδειγμα: Η κυβέρνηση θα σημειώσει εκείνη την απώλεια στην πρόθεση ψήφου αλλά και στην εμπιστοσύνη που θα ανάψει τα φώτα συναγερμού για πιο βαθιές αλλαγές ή τομές; Είναι η όλη υπόθεση με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, το Predator και το όλο κλίμα πίεσης από την Ευρώπη «εσωτερικό ζήτημα του πολιτικού συστήματος και κάτι που δεν αφορά ευρέως» ή σημείο G στη σχέση της κυβέρνησης με τα πιο κεντρώα κοινά με τα οποία ο Μητσοτάκης έχει προνομιακή σχέση;

Κέρδη και ζημιές

Εδώ δεν θα έχει απλώς σημασία το πόσο χάνει η κυβέρνηση. Εδώ θα έχουν σημασία και οι μετρήσεις που θα δείχνουν πώς εκταμιεύει η αξιωματική αντιπολίτευση. Κι αυτό σε περιβάλλον δικομματισμού (και όχι ασθενούς διπολισμού, όπου ο δεύτερος απέχει πολύ απ’ τον πρώτο και η εναλλαγή στην εξουσία δεν υφίσταται ως δυνητικό εκλογικό σενάριο).

Αν η απόσταση μεταξύ των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, υπάρχει θέμα. Κι αυτό αφού στην Κουμουνδούρου «τζογάρουν» πολύ πολιτικά και έχουν όλες αυτές τις ημέρες διαγάγει πολεμική στην κυβέρνηση θέτοντας ζητήματα δημοκρατίας. Βέβαια, η όλη ατζέντα που θέλει να βάλει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα εν συνόλω άλλο μοντέλο για τη χώρα, όπως φάνηκε και από την αρθρογραφία του το τριήμερο («ΕφΣυν»).

Εδώ όμως η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι πως επειδή ακριβώς οι παρακολουθήσεις δίνουν τον χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να χαράξει διακριτή ιδεολογική και πολιτική γραμμή με την κυβέρνηση, αυτό δεν θα είναι εύκολο στα έτερα θέματα, όπως ενέργεια, ιός, εθνικά και άλλα.

Επιταχυντής για μείωση της διαφοράς οι παρακολουθήσεις ή θέμα που τελικά δεν αφορά τόσο τον μέσο πολίτη; Επίσης ίδωμεν.

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ

Περισσότερο όμως από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος που θα περιμένει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις μετρήσεις που έρχονται είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πρωταγωνιστής των ημερών, θα καταφέρει να ρευστοποιήσει τον δικομματισμό και άρα να φέρει το ΠΑΣΟΚ στη θέση μιας νέας θεσμικής και προοδευτικής αντιπολίτευσης;

Πολλοί ανεπίσημα λένε τον μαγικό αριθμό «15» εννοώντας προφανώς πως το εν λόγω νούμερο είναι μια δημοσκοπική επίδοση που θα τους κάνει να χαμογελάσουν. Οι πιο μετριοπαθείς περιμένουν πάλι και δεν λένε τίποτε γνωρίζοντας πως σε περιβάλλον όξυνσης ο τρίτος πόλος πιέζεται παρότι ο κλυδωνισμός της κυβέρνησης προήλθε από τον ίδιο.

Οι αντίπαλοι πάλι του Ανδρουλάκη προσδοκούν μια στασιμότητα που, σύμφωνα με μια ανάγνωση, θα είναι και το χειρότερο σενάριο για τη Χαριλάου Τρικούπη για προφανή λόγο. Το βέβαιο είναι πως φίλοι και εικονοκλάστες των γκάλοπ θα τα περιμένουν πώς και πώς στη συγκυρία που διανύουμε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑin.gr