Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Χαλάζι: Μετρούν τις πληγές τους οι αγρότες

Οικονομία


Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες

Τους κόπους τους είδαν για ακόμη μία φορά να πηγαίνουν χαμένοι οι αγρότες σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία μετά τις επαναλαμβανόμενες και έντονες βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν με χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Λίγο πριν την συγκομιδή, οι αγροτές μετρούν απώλειες, ενώ κάνουν λόγο ακόμα και για ολοκληρωτική καταστροφή στις σοδειές τους.

Ειδικότερα, σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες των περιοχών Θεσσαλίας και Ημαθίας από τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τις καλλιέργειες τους.

Η Θεσσαλία με επίκεντρο την Λάρισα βάλλεται τις τελευταίες ημέρες από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αρχικά το πρόβλημα εντοπίστηκε στα Φάρσαλα, μετά στον Τύρναβο και το Κιλελέρ και κατόπιν περιοχές της Ελασσόνας.

Η διπλή χαλαζόπτωση προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα διαφόρων αγροτικών καλλιεργειών (καλαμπόκι, σιτηρά, κριθάρι, αμύγδαλα, καρύδια, καπνά, οπωροκηπευτικά, αμπέλια), οδηγώντας πολλούς αγρότες σε απόγνωση, αφού ήταν μπροστά στα αλώνια και σε συγκομιδές και είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι.

Οι αγρότες μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή των σιτηρών και ακόμη και τώρα βλέπουν στα χωράφια τους χαλάζι, καθώς έπεσε σε τέτοια ένταση και ποσότητα που ακόμη δεν έχει λιώσει. Εκτιμάται ότι 20.000 στρέμματα με δένδρα, σιτηρά, κηπευτικά και καπνά επλήγησαν από την τελευταία χαλαζόπτωση

Η έντονη βροχόπτωση συνοδευόμενη από χαλάζι, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε αμπέλια , αμύγδαλα, καρύδια, αλλά και αροτραίες καλλιέργειες στα χωριά Δρυμό, Ολυμπιάδα, Καλλιθέα, του Δήμου Ελασσόνας στη Λάρισα.

Στην Ημαθία

Στην Ημαθία η χαλαζόπτωση χτύπησε για δεύτερη φορά καλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια κ.α. στο Ροδοχώρι , Επισκοπή, Χαρίεσσα αλλά έπληξε και αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή των Λευκαδίων και Κοπανού.

Αλλά και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την κτηνοτροφική οδοποιία.

Σε Αμύνταιο και Σέρρες

Ολική καταστροφή υπέστησαν οι παραγωγές των αγροτών του Δήμου Αμυνταίου λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης που έπληξε την περιοχή στις αρχές της εβδομάδας.

Σε επιστολή του ο Συνεταιρισμός ΒΟΚΕΡΙΑΣ 551 αναφέρει ότι κλιμάκιο του ΕΛΓΑ διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής, η οποία είναι στο 100%.

Στις Σέρρες, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες καλαμποκιού και βαμβακιού στην περιοχή, με τους αγρότες να εκτιμούν ότι η κατασροφή αφορά περίπου 4.000 στρέμματα. Το βαμβάκι ήταν σε πλήρη ανάπτυξη 25 – 30 πόντους από το έδαφος και έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Στην ίδια περιοχή ζημιές υπέστησαν και παραγωγοί μηδικής.

Μεγάλες καταστροφές και στην περιοχή της Ηράκλειας στο Βαλτερό και Γεφυρούδι από έντονη χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες από σιτηρά, βαμβάκια, καλαμπόκια, τριφύλλια, και άλλες καλλιέργειες όπως και στο Μεγαλοχχώρι, Άμπελοι, Λιβαδοχώρι, Νεοχώρι, Ν. Σκοπό, Κοίμηση Γόνιμο. Προ ημερών τεράστιες καταστροφές υπέστησαν παραγωγοί κερασιού σε Γάζωρο και Αναστασιά, που είδαν τα φημισμένα κεράσια να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά χαλαζόπτωσης.in.gr