Χουάν Κάρλος: Επιστρέφει για πρώτη φορά στην Ισπανία έπειτα από δύο χρόνια αυτοεξορίας στο Αμπού Ντάμπι

Κόσμος


Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, επιστρέφει σήμερα αεροπορικώς στην Ισπανία για την πρώτη του επίσκεψη από τότε που εγκαταστάθηκε στο Αμπού Ντάμπι, το 2020, στον απόηχο οικονομικών σκανδάλων που είχαν προκαλέσει τριγμούς στα ανάκτορα.

Ο τέως μονάρχης θα μεταβεί στο Σανσένσο, στη βόρεια περιφέρεια της Γαλικίας, για να παρακολουθήσει αγώνες σκαφών, και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του την Δευτέρα, όταν θα συναντηθεί με τον γιό του, τον βασιλιά Φελίπε, στη Μαδρίτη, όπως ανέφερε χθες, Τετάρτη, σε ανακοίνωσή του ο Βασιλικός Οίκος.

Ο 84χρονος Χουάν Κάρλος δεν θα μείνει στο Παλάτι της Θαρθουέλα στη Μαδρίτη, την επίσημη κατοικία του βασιλιά, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η δημοτικότητα του τέως βασιλιά, ο οποίος κάποτε έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στη χώρα του λόγω του ρόλου που είχε διαδραματίσει στον εκδημοκρατισμό της, έχει μειωθεί δραματικά έπειτα από μια σειρά σκανδάλων, ανάμεσά τους η ερωτική σχέση του με μια Δανή, την Κορίνα τσου Σάιν-Βιτγκενστάιν, και το κυνήγι ελεφάντων στο οποίο είχε πάρει μέρος στην Μποτσουάνα.

Το 2014 παραιτήθηκε από τον θρόνο.

Ο Χουάν Κάρλος εγκατέλειψε την Ισπανία για το Αμπού Ντάμπι τον Αύγουστο του 2020, έπειτα από σειρά ερευνών εις βάρος του που είχαν ξεκινήσει στη χώρα του και στην Ελβετία για φοροδιαφυγή.

Σήμερα διατηρεί μόνιμη κατοικία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά τον Μάρτιο είχε πει ότι θα επισκέπτεται την Ισπανία συχνά, αφού οι εισαγγελείς σταμάτησαν τις έρευνες εις βάρος του.

Ωστόσο, ο τέως μονάρχης πιθανόν να παραπεμφθεί σε δίκη στη Βρετανία κατηγορούμενος για παρενόχληση εις βάρος της Δανής πρώην ερωμένης του.

Πηγή: skai.grSkai News