Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Sberbank: Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα στο στόχαστρο της ΕΕ

Οικονομία


Η τράπεζα Sberbank και ο επικεφαλής του κολοσσού ψευδαργύρου και χαλκού UMMC θα προστεθούν στη «μαύρη» λίστα προσώπων και εταιρειών που στηρίζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα Sberbank και τον επικεφαλής του κολοσσού ψευδαργύρου και χαλκού UMMC αναμένεται να προσθέσει η ΕΕ στη «μαύρη λίστα» προσώπων και εταιριών που κατηγορούνται ότι στηρίζουν την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters.

Στους 48 αξιωματούχους και εννέα οντότητες που θα υπαχθούν στη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνονται επίσης οι επικεφαλής της λέσχης μοτοσικλετών Night Wolves, ηθοποιοί πολιτικοί, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, συγγενείς ολιγαρχών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις και στρατιωτικοί.

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων

Η προσθήκη της Sberbank στη λίστα θα σημαίνει το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων στη Δύση και ότι δεν θα μπορεί πλέον να κάνει συναλλαγές, με εξαίρεση τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα έχει ήδη εξαιρεθεί από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT.

Ο επικεφαλής της εταιρίας ψευδαργύρου και χαλκού UMMC, ο Αντρέι Κοζίτσιν, προστίθεται στη ‘μαύρη’ λίστα καθώς ως σημαίνων Ρώσος επιχειρηματίας θεωρείται ότι «συμμετέχει σε οικονομικούς τομείς που παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων στην κυβέρνηση», σύμφωνα με το έγγραφο.

Η κίνηση αυτή, που αναμένεται να υιοθετηθεί αύριο, θα αυξήσει σε 1.229 τον συνολικό αριθμό των προσώπων και αντίστοιχα σε 110 τον αριθμό των εταιριών που έχουν υπαχθεί στη λίστα αυτή από την ΕΕ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕin.gr